Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii propun înființarea unor unități de jandarmerie rurală

camera deputatilor

Ministrul Afacerilor Interne ar putea înfiinta unitati sau subunitati de jandarmerie rurala în baza criteriilor demografice si teritoriale, precum si în functie de evolutia fenomenului infractional la nivel rural si al oraselor mici, prevede un proiect de lege depus la Camera Deputatilor si aflat în dezbatere publica.

Initiativa legislativa modifica legea 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Române.

'La propunerea Inspectoratului General al Jandarmeriei României, ministrul afacerilor interne poate înfiinta unitati/ subunitati de jandarmerie rurala, în baza criteriilor demografice si teritoriale, precum si în functie de evolutia fenomenului infractional la nivel rural si al oraselor mici, în conditiile legii si în limita posturilor aprobate si a fondurilor bugetare alocate. Unitatile/ subunitatile de jandarmerie rurala sunt subordonate nemijlocit Inspectoratului de Jandarmi Judetean si se înfiinteaza la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale cu rang de comuna ori al oraselor cu populatie sub 10.000 de locuitori', se arata în proiectul de lege.

Potrivit proiectului, aceste unitati sunt destinate misiunilor specifice de asigurare si restabilire a ordinii publice, actionând în colaborare cu structurile de politie organizate la nivel rural.

'Zona de responsabilitate a unitatilor va fi stabilita prin ordin al ministrului afacerilor interne, la propunerea inspectorului general al Jandarmeriei Române si va cuprinde mai multe unitati administrativ-teritoriale', se mai arata în proiect.

Conform expunerii de motive, 'infractionalitatea în mediul rural este în continuare la un nivel extrem de ridicat, chiar în contextul reînfiintarii posturilor de politie rurala', iar lucratorii politiei întâmpina mari dificultati în materia reducerii 'micii infractionalitati' în mediul rural, 'care afecteaza grav viata de zi cu zi a cetatenilor'. 'Lucratorii politiei au fost din ce în ce mai des ei însisi victimele fenomenului infractional, în special în zona rurala si în orasele mici', se precizeaza în expunerea de motive.

'În acest context, consideram utila si obligatorie înfiintarea unor unitati/ subunitati de jandarmi dislocate în comune si în orasele mici, care sa actioneze împreuna cu lucratorii de politie, în vederea mentinerii si restabilirii ordinii publice. Aceste structuri vor avea în competenta teritoriala mai multe comune, orase mici si vor avea sediul de baza în una dintre aceste unitati pentru a putea actiona în vederea restabilirii si mentinerii ordinii publice, la solicitarea politistilor din localitatile arondate', arata expunerea de motive.

Termenul de intrare în vigoare a acestei legi ar urma sa fie 1 ianuarie 2017.

Initiatorul proiectului este deputatul PNL Daniel Gheorghe si este sustinut de alti 22 deputati liberali.

Proiectul se afla în dezbatere publica, la Camera Deputatilor, pâna pe 29 martie.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.