Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libertatea religioasă: Genocidul comis de ISIS rămâne prima preocupare a Washingtonului

isis oil petrol

"Genocidul" comis de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) împotriva minorităţilor yazidi, creştină şi şiită rămâne principala preocupare a Statelor Unite în raportul lor anual asupra libertăţii religioase în lume publicat marţi, relatează AFP. Studiul identifică de asemenea discriminarea împotriva musulmanilor şi antisemitismul în Europa, în special în Ungaria. Washingtonul şi-a exprimat "preocuparea faţă de retorica antimusulmană din partea responsabililor guvernului" lui Viktor Orban pe fondul crizei migraţiei.

Administraţia SUA şi-a exprimat de asemenea "îngrijorarea" în legătură cu actele antisemite şi discriminarea antimusulmană în Germania, unde este în dezbatere o interdicţie parţială a vălului islamic. Ea se referă de asemenea la controversele din Franţa privind o posibilă interdicţie a costumelor de baie burkini pe plajă.

Raportul International Religious Freedom, care acoperă anul 2016, este primul publicat sub preşedinţia lui Donald Trump, el însuşi criticat pentru mesajul ostil la adresa musulmanilor în timpul campaniei sale, în timpul căreia a promis să le interzică intrarea în ţară. La fel ca în fiecare an, acest tablou al stării libertăţii religioase în aproape 200 de ţări este sumbru. Ţările considerate că preocupă cel mai mult Washingtonul în acest domeniu rămân Arabia Saudită - în acelaşi timp un aliat cheie al Statelor Unite în Orientul Mijlociu - Iranul, China, Eritreea, Sudanul, Myanmar, Coreea de Nord, Turkmenistanul şi Uzbekistanul, la care s-a adăugat în acest an Tadjikistanul, conform Agerpres.

Dar la fel ca anul trecut, Departamentul de Stat al SUA a ales să se concentreze asupra "atrocităţilor" comise de jihadiştii SI în Irak şi Siria. "SI i-a luat la ţintă şi continuă să o facă pe membrii mai multor religii şi etnii, prin violuri, răpiri, sclavie şi moarte", denunţă secretarul de stat Rex Tillerson în prefaţa sa. "SI este în mod clar responsabil pentru genocid împotriva yazidi, creştinilor şi musulmanilor şiiţi în zonele pe care le controlează", reafirmă el, evocând de asemenea "crime împotriva umanităţii" şi cazuri de "epurare etnică" putând de asemenea viza grupuri de musulmani suniţi sau kurzi. "Protecţia acestor grupuri - şi a altora care sunt ţinta extremismului violent - rămâne o prioritate a administraţiei Trump în materie de drepturi ale omului", asigură el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.