Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru TURISMUL din România. Castelul Bran ar putea fi ÎNCHIS/ UPDATE

castelul Bran

Lovitură de proporţii pentru turismul din România! Muzeul Naţional Bran ar putea fi închis la sfârşitul lunii august, după ce contractul de închiriere dintre familia Habsburg, administarorii Castelului Bran, şi Ministerul Culturii va expira, iar administratorii nu doresc prelungirea acordului, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit primarului comunei Bran, Rareş Rădăcină, administrarorii Castelului Bran, care sunt proprietarii clădirilor care adăpostesc muzeul, refuză să prelungească contractul cu Ministerul Culturii pentru funcţionarea în acest spaţiu.

„La sfârşitul acestei luni expiră contractul cu Ministerul Culturii privind Muzeul Naţional Bran. Nu ştim încă poziţia Ministerului, proprietarii ne-au pus şi nouă în vedere că nu vor să mai prelungească contractul cu statul. Nici noi nu avem o relaţie foarte bună cu managerul acestui muzeu naţional, iar riscul este închiderea muzeului“, a declarat Rareş Rădăcină, primarul comunei Bran.

Anul trecut, o delegaţie formată din reprezentanţi ai Primăriei Bran, ai Consiliului Judeţean Braşov şi ai Muzelui Judeţean de Istorie au obţinut o serie de condiţii de relocare a celor peste 7.000 de exponate din cadrul Muzelui Naţional Bran, de la reprezentanţii Ministerului Culturii.

Citeşte şi: Ministrul Justiţiei, CONTRAZIS de DIICOT în scandalul arhivei SIPA

"Guvernul, care îl avea ca ministru al Culturii pe domnul Vlad Alexandrescu la acea vreme, semnase, o minută. Aceasta prevedea că o parte din exponate ar fi urmat să fie preluate de Muzeul Judeţean de Istorie, o parte la Muzeul Cetăţii Făgăraş, iar terenul trecea în domeniul comunei Bran, printr-o hotărâre de guvern. Când am fi dispus de o clădire potrivită, atunci exponatele s-ar fi întors înapoi la Bran. După ce vom muta primăria, în clădirea actuală ar putea fi găzduit muzeul“, a mai spus primarul comunei Bran.

Edilul este de părere că managementul Muzeului este unul defectuos. Dacă anul trecut Castelul Bran a fost vizitat de circa un milion de oameni, pragul Muzeului Naţional Bran nu a fost trecut decât de 14.000 de turiştii. Mai mult, costurile de funcţionare ale Muzeului, care are în jur 32 de angajaţi, sunt de 1,5 milioane lei, iar încasările sunt de doar 100.000 de lei.

Citeşte şi: Prime şi sporuri FABULOASE pentru angajaţii Metrorex. Sumele DEPĂŞESC 35 de milioane de euro pe an

Rareş Rădăcină a mai declarat că eforturile financiare pentru susţinerea acestui muzeu ar fi prea mari pentru Primăria comunei Bran.

Pe de altă parte, reprezentanţii Castelului Bran spun că soarta Muzeului Naţional Bran va fi luată în discuţie în urma unor întâlniri între administarorii Domeniului Castelului Bran.

„Încă nu există o decizie definitivă privind soarta acestui muzeu. Este nevoie de o întâlnire a membrilor Companiei de Administrare a Domeniului Bran pentru a lua o decizie în această privinţă. Anul trecut, după ce clădirile care adăpostesc muzeul au fost atacate de o ciupercă, s-a constatat că aceste cinci clădiri au nevoie de intervenţii foarte serioase. Fiind un monument istoric, bineînţeles că va fi nevoie de avize de la Ministerul Culturii, deci un proiect de lungă durată“, a declarat Bogdana Balmuş, PR manager la Castelul Bran.

În 18 mai 2006, Castelul Bran a fost retrocedat moştenitorilor din familia de Habsburg. Piesele din Castelul Bran au fost mutate atunci în clădirea care găzduia Muzeul Vămii, dar aici sunt adăpostite şi alte obiecte de patrimoniu.

Citeşte şi: ALERTĂ: DEȚINUT periculos, EVADAT de la penitenciarul POARTA ALBĂ .

UPDATE:

"Castelul Bran nu va fi închis. Muzeul Național Bran reprezintă o altă entitate, aflată în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale. Castelul Bran se află din 2006 în proprietatea moștenitorilor Reginei Maria, copiii Principesei Ileana: Arhiducele Dominic Habsburg şi surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer.

Castelul Bran este administrat de Compania de Administrare a Domeniului Bran (CADB). Alături de Castelul Bran au mai fost retrocedate Casa de ceai, Casa administratorului, Casa Principesei Ileana, Parcul Regal al Castelului cu cele două lacuri, două drumuri de acces, Platoul Inima Reginei, tabernaculul Reginei Maria și clădirile în care îți desfășoară astăzi activitatea Vama Medievală Bran (secție a Muzeului Național Bran). Pentru acestea din urmă, Ministerul Culturii și Identității Naționale plătește proprietarilor o chirie lunară. Anul trecut, oficialii Ministerului Culturii și Identității Naționale au fost cei care au anunțat că nu mai doresc prelungirea contractului. În urma protestelor angajaților și susținătorilor Muzeului Național Bran, s-a revenit asupra acestei decizii, iar contractul a mai fost prelungit cu un an de zile. Conducerea Muzeului Național Bran a fost notificată, de către proprietari, în termenul prevăzut în contract, că acesta nu mai poate fi prelungit. Astfel, obiectele aflate acum la Muzeul Național Bran urmează să fie mutate în alte clădiri aflate în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale", a precizat Bogdana Balmuș, P.R. Manager BRAN CASTLE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.