Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macovei, avertisment privind eliminarea arestului preventiv pentru corupti

macovei

Europarlamentarul Monica Macovei avertizeaza ca eliminarea arestului preventiv pentru fapte de coruptie ar fi o mare greseala pentru ca 'e impotriva oricarui principiu de echitate sau de drept penal'. Ea a subliniat ca aceast amasura pe care o dispun judecatorii nu are legatura cu faptele violente sau non-violente, ci cu posibilitatea suspectilor de a distruge probe, de a influenta martori, de a afecta in orice fel bunul mers al anchetei.

"Fapta de corupție este o faptă gravă, la fel ca evaziunea fiscală de milioane de euro sau frauda, chiar dacă faptele sunt nonviolente. Toate acestea sunt infracțiuni grave. Nu există nicio țară în lumea asta în care să existe infracțiuni pentru care să apară excepția arestului preventiv. În al doilea rând, arestul preventiv nu are legătură cu violența sau neviolența infracțiunii, ci cu faptul că persoana respectivă poate influența martori sau poate distruge documente, poate lua legătura cu persoane cu care n-ar trebui să o facă, chiar dacă instanța îi interzice și îi dă arest la domiciliu. Judecătorul decide pe baza acestor criterii când este sau nu cazul arestului preventiv. Repet, nu poți excepta o anumită infracțiune de la arestul preventiv – e împotriva oricărui principiu de echitate sau de drept penal", a spus Monica Macovei, intr-un interviu acordat Romania Libera.

Citeste si: DOCUMENT - CSM critică spectacolul cătușelor. Măsură BOMBĂ a senatorilor/UPDATE

Ea a aratat ca arestarile preventive nu pot fi considerate abuzive pentru ca ele sunt motivate de judecatori, in plus ea considera ca motivul pentru care pare ca sunt arestari in exces este faptul ca sunt multe dosare in lucru.

"Despre folosirea abuzivă a arestului preventiv nimeni nu poate comenta cu argumente, pentru că sunt decizii motivate ale judecătorului: instanța de judecată arată de ce într-un caz arestează preventiv și în altul nu. Apoi, sunt foarte multe cazuri în lucru și de aici senzația că sunt multe situații de arest preventiv. Lupta cu evaziunea, frauda, corupția merge foarte rapid. De vină este faptul că avem corupție: la nivel politic, la nivelul administrației, în mediul privat. E bine că avem un sistem care se luptă cu această corupție", a mai spus Macovei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.