Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron, ATACAT de o țară europeană: 'Nu trebuie să ne ÎNCLINĂM'

CBC.ca
Emmanuel Macron

Polonia a reacţionat joi după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a criticat într-un interviu statele est-europene ce nu respectă 'valorile' Uniunii Europene deşi aceasta din urmă 'le dă bani', el făcând astfel aluzie la refuzul acestor state de a accepta migranţi.

'Faptul că Polonia primeşte fonduri europene nu o obligă să se încline în faţa voinţei Bruxelles-ului de a lua oricât de mulţi refugiaţi dictează blocul' comunitar, a declarat joi un purtător de cuvânt al preşedintelui polonez, Andrzej Duda, citat de agenţiile PAP şi DPA.

Citește și: Israelul, avertisment CUTREMURĂTOR către o țară arabă: 'Dispunem de o putere militară INIMAGINABILĂ'

Într-un interviu publicat miercuri de mai multe ziare europene, preşedintele Emmanuel Macron a susţinut că statele membre care primesc fonduri de la Uniunea Europeană, dar refuză să aplice principiile acesteia, ar trebui să resimtă pe deplin consecinţele politice.

Făcând referire la 'unii lideri europeni', Emmanuel Macron a spus că aceştia 'decid să abandoneze principiile europene, întorc spatele Europei şi au o atitudine cinică faţă de Uniunea care le dă bani, fără să respecte valorile acesteia'. 'Europa nu este un supermarket. Europa este un destin comun', a indicat noul preşedinte francez.

Citește și: Emmanuel Macron pledează pentru o Europă care corectează globalizarea

Macron nu a numit explicit vreo ţară sau vreun lider, dar a menţionat că aceasta nu este 'doar o dezbatere est-vest', iar anterior în interviu a vorbit despre modul în care este gestionată criza provocată de valul de migranţi veniţi din afara Europei, el estimând că 'actualul sistem pune toate costurile asupra unor membri şi nu va permite gestionarea viitoarelor valuri migratorii', anunță Agerpres.

Circa 1,7 milioane de migranţi au ajuns în Europa începând din anul 2014, iar refuzul unor state est-europene de a aplica cotele obligatorii de refugiaţi - decise prin majoritate calificată la Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din septembrie 2015 - a atras ameninţări din partea unor oficiali europeni, care au cerut tăierea sau reducerea fondurilor europene pentru aceste state.

Comisia Europeană a declanşat săptămâna trecută proceduri de infringement împotriva Ungariei, Cehiei şi Poloniei pentru refuzul lor de a accepta migranţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.