Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Madridul îşi asumă responsabilitatea pentru accidentul aviatic din Turcia

Ministrul spaniol al apărării, Maria Dolores de Cospedal, a recunoscut pentru prima dată responsabilitatea politică a ministerului său în accidentul din Turcia a unui avion Yak-42 care transporta militari spanioli în 2003, soldat cu moartea a 75 de persoane, relatează miercuri AFP, conform agerpres.

"Există despăgubiri care nu sunt de natură economică, şi care implică recunoaşterea" responsabilităţii, a declarat miercuri ministrul conservator Maria Dolores de Cospedal pentru Radio Cope, după o întâlnire cu familiile victimelor pe care le-a informat în legătură cu această asumare a responsabilităţii.

INCENDIAR. Şeful CIA recunoaşte pentru prima dată greşelile făcute de Obama în Primăvara Arabă

Şaizeci şi doi de soldaţi spanioli şi 13 membri ai echipajului au murit pe 26 mai 2003 în prăbuşirea avionului Yakovlev Yak-42 închiriat de o companie ucraineană în baza unui contract cu ministerul. Drama a fost urmată rapid de un scandal, autorităţile de la acea vreme fiind acuzate că au ignorat numeroasele denunţuri făcute de soldaţii spanioli privind starea precară a aparatului de zbor.

Un alt scandal s-a produs în legătură cu identificarea greşită a 30 de victime, care au condus chiar la condamnarea la închisoare în 2009 a trei membri din cadrul armatei pentru oferirea de informaţii eronate în mod deliberat.

Într-o decizie din luna octombrie, Consiliul de Stat a stabilit deja că ministerul a avut o responsabilitate administrativă.

Potrivit raportului, "există o relaţie între funcţionarea Ministerului Apărării şi această tragedie", a afirmat Cospedal, precizând că ministerul său îşi asumă această interpretare a faptelor.

Recunoaşterea nu are consecinţe pecuniare sau penale, a subliniat ea, menţionând că victimele au fost deja despăgubite de către asigurări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.