Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestație și boicot

boicot

Când a început căderea lui Traian Băsescu? Dacă mă întrebați pe mine a început când președintele a mers să viziteze un șantier/depozit în Constanța. Și? Și niște muncitori stăteau tolăniți pe o grindă sau ceva și mâncau mezeluri. Și? Și muncitorii nu s-au ridicat să îl salute respectuos ci au continuat să mănânce în timp ce camera video filma vizita șefului statului. Acesta a fost, dacă vreți, primul boicot.

Legitimitatea și, implicit, fiabilitatea unei guvernări nu se exercită în vid ci în societate. Altfel spus, guvernarea depinde de cooperarea oamenilor. Iar oamenii sunt liberi din punct de vedere legal (uneori și financiar) să nu coopereze. În 2012 puterea Pieței Universității nu a stat în numere ci în apelul (implict) la boicotarea statu-quo-ului. Ziceam atunci:

Există mereu lucruri de pierdut şi bariere care nu pot fi trecute. Ghandi (nu suprainterpretaţi) a mizat pe faptul că britanicii nu vor plăti anumite costuri morale; grevele generale produc alienarea bazei financiare a partidelor, nesupunerea civică (nu suprainterpretaţi) blochează aparatul de stat, anumite forme de protest sugerează că guvernul este antisocial şi astfel alienează chiar şi electoratul dur. Etc., etc.

De aceea îşi dau politicienii occidentali demisia, de aceea a fost retrasă Legea Sănătăţii. Nu pentru că politicienii au onoare ci pentru că la un moment dat costurile sunt prea mari.

Sub acest aspect, succesul unei mişcări de protest înseamnă găsirea, prin inteligenţă sau noroc a punctelor de sensibilitate ale guvernării şi presarea lor. (Triumful boicotului: Piața Universității, Crin Antonescu, Sorin Frunzăverde)

Se rețin de atunci mai ales gesturile politice, cum ar fi boicotul parlamentar sau plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL. Dar au existat tot felul de mici gesturi cum ar fi momentul în care actorii unui teatru au oprit spectacolul pentru a lansa un mesaj de solidaritate cu piața.

În 2017 Guvernul este mai adânc înfipt pe poziție. PSD, care este beneficiarul unei legitimități electorale proaspete și care pare să fi abandonat raționalitatea politică este un adversar mai formidabil. (v și Mai vrea PSD să câștige alegeri?).

Presiunea pentru boicot este și ea mult mai mare. Dacă USL s-a mulțumit atunci să facă grevă parlamentară, spre exemplu, USR a organizat o ocupare a aulei. Presiunea din stradă este, la rândul ei, cu două ordine de mărime mai mare decât în 2012. Nu fără succes.

O nouă DEMISIE din cauza Ordonanţelor pe Justiţie: 'Nu pot gira asemenea acţiuni' / VIDEO

DEMISII în masă în Guvern: Un întreg departament A PLECAT în semn de PROTEST

DEMISIE - ȘOC în PSD: Una dintre cele mai cunoscute figuri A PLECAT după gestul guvernului

Prima DEMISIE din Guvern după modificarea Codului Penal

Demisie BOMBĂ din PSD după modificarea Codului Penal

ULTIMĂ ORĂ - PRIMUL MINISTRU care DEMISIONEAZĂ din Guvernul Grindeanu

 

La ce bun?

Logica boicotului este în primul rând distructivă. De aceea PSD va suferi ani la rând pentru ce a făcut zilele acestea. Implicit, partidele care vor ști să reprezinte strada vor avea de câștigat. Dar este această logică suficient de rapidă pentru a reversa efectul ordonanței de modificare a Codului Penal? Asta nu se poate ști.

Oricum, boicotul nu vine gratis. La finalul lui 2012, după ce USL a boicotat Parlamentul, Băsescu a boicotat referendumul, CSM a boicotat-o pe Mona Pivniceru și multe altele, clasa politică și, de fapt, toate instituțiile centrale imaginabile au avut de suferit la capitolul încredere. Chiar și Organizația Națiunilor Unite, serios.

Deocamdată PSD boicotează procedurile normale de legiferare iar strada cheamă PSD-iștii să boicoteze PSD. Să vedem ce urmează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.