Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicamentele s-ar putea ieftini cu mai mult de 20%

medicamente

Direcţia Farmaceutică din Ministerul Sănătăţii a realizat o simulare privind preţurile medicamentelor, la solicitarea ministrului Nicolae Bănicioiu, în urma căreia s-a constatat că acestea s-ar putea ieftini în unele cazuri cu mai mult de 20% în cazul aplicării ordinului de ministru, au declarat oficiali din MS.

Simularea a fost realizată pentru prima dată în ultimii şase ani pentru a se vedea cu cât s-ar reduce preţul medicamentelor în cazul aplicării ordinului de ministru 75/2009.

Direcţia Farmaceutică a realizat simularea în urma unui control al preţurilor la medicamente cerut de ministrul Nicolae Bănicioiu la începutul acestui an. Totodată, în urma controlului ministrul a cerut în luna februarie o simulare a preţurilor. Din simulare reiese că preţul medicamentelor s-ar putea reduce în unele cazuri cu mai mult de 20% în cazul aplicării ordinului de ministru.

Astfel, în urma simulării realizate de Direcţia Farmaceutică din Ministerul Sănătăţii în cazul unui medicament folosit pentru cancere de colon, de ficat şi pulmonar, preţul nou ar fi de 4.227,65 de lei pe cutie, faţă de preţul vechi de 5.216,59 de lei pe cutie. Totodată, la un medicament pentru boală cronică de rinichi şi pentru anemie, preţul nou ar fi de 759,94 de lei pe cutie faţă de 1.043,53 de lei pe cutie.

Pentru un medicament necesar pacienţilor care au beneficiat de transplant de măduvă preţul nou va fi de 3.770,95 de lei pe cutie, faţă de 4.557,17 de lei pe cutie; la un medicament folosit la tratamentul hepatitei B preţul ar ajunge la 1.595,07 lei pe cutie, faţă de 1.713,37 de lei; la un medicament pentru insuficienţa renală cronică preţul va scădea la 1.685,33 de lei pe cutie de la 2.279,91 de lei.

Un medicament pentru boli mintale al cărui preţ pe cutie este de 342,80 de lei ar ajunge la 177,21 lei, iar un medicament pentru tumori osoase, care are în prezent preţul de 1.068,45 de lei pe cutie, va costa 414,41 lei.

Ministerul Sănătăţii a solicitat luni deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă să îşi actualizeze până la data de 10 martie toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul 75/2009.

Conform acestui ordin, precizează Ministerul Sănătăţii, preţul medicamentelor 'trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania'.

'Preţul medicamentelor va fi avizat pe o perioadă de un an, calculată de la data avizării, conform legislaţiei în vigoare', precizează sursa citată, notează agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.