Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mehdi Nemmouche a fost inculpat în ancheta cu privire la răpirea a patru jurnalişti francezi în Siria

jurnaldevrancea.ro
catuse

Mehdi Nemmouche, presupusul autor al atacului armat de la Muzeul evreiesc din Bruxelles, a fost inculpat miercuri, la Paris, în ancheta cu privire la patru jurnalişti francezi ţinuţi ostatici în Siria, în 2013-2014, suspectat că a fost unul dintre temnicerii acestora, relatează AFP. Transferat din Belgia în Franţa, jihadistul francez în vârstă de 32 de ani a sosit înainte de ora locală 10.00 (11.00, ora României), sub escorta GIGN, la Palatul de Justiţie de la Paris, pentru a fi prezentat în faţa unui judecător antitero.

În urma unei întâlniri de aproximativ zece minute în biroul magistratului, el a fost inculpat sub acuzaţia de ”răpire şi sechestrare în bandă organizată şi în relaţie cu o întreprindere teroristă” şi de ”asociere teroristă criminală de răufăcători”, potrivit unei surse judiciare. ”La sfatul meu, Mehdi Nemmouche a declarat că nu are nimic de răspuns”, pentru că nu am avut încă acces la dosar, a confirmat avocatul său, Francis Vuillemin, precizând că clientul său va face ”obiectul unei eventuale convocări (din partea judecătorilor francezi) să fie audiat pe fond”.

Potrivit lui Vuillemin, Nemmouche nu a adoptat o strategie a murismului, la fel ca Salah Abdeslam. Acesta, convocat şi el miercuri de judecători antiterorişti, în ancheta cu privire la atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015, a refuzat, din nou, să răspundă întrebărilor magistraţilor. ”Nu m-aş mira ca (Mehdi Nemmouche) să aibă lucruri de spus (...) despre acuzaţiile formulate împotriva sa în dosarul răpirii şi sechestrării unor jurnalişti”, a spus Vuillemin.

După ce a fost inculpat, el urma să se întoarcă rapid în Belgia. Autorităţile belgiene, care au autorizat în noiembrie 2016 predarea sa temporară justiţiei franceze, a evocat un simplu drum dus-întors. La 24 mai 2014, un bărbat a deschis focul în holul de la intrarea în Muzeul evreiesc de la Bruxelles, omorând doi turişti israelieni, o voluntară franceză şi un tânăr angajat belgian. Presupusul autor al atacului armat, Mehdi Nemmouche, un delincvent multirecidivist radicalizat în închisoare şi care a fost în Siria, a fost arestat şase zile mai târziu în autogara din Marsilia.

La câteva zile după arestarea sa, Didier François, Pierre Torrès, Edouard Elias şi Nicolas Hénin, răpiţi în Siria în iunie 2013 şi eliberaţi zece luni mai târziu, au fost interogaţi de către serviciile de informaţii franceze şi l-au identificat - mai mult sau mai puţin oficial - ca fiind unul dintre temnicerii lor.

”OBSESIE ANTISEMITĂ”

În septembrie 2014, Le Monde dezvăluia prezenţa lui Nemmouche alături de cei patru jurnalişti în Siria. Unii dintre ei s-au exprimat, la acea vreme. în mod public. Nicolas Hénin a povestit că a fost ”maltratat” de Nemmouche, desemnat drept "Abou Omar boxerul", atunci când a fost răpit la spitalul oftalmologic din Alep, transformat în închisoare de către gruparea Statul Islamic (SI). ”Când nu cânta, tortura. Era membrul unei mici grupe de francezi a cărei venire teroriza cei aproximativ 50 de prizonieri sirieni deţinuţi în celulele vecine”, declara fostul ostatic.

”Era extrem de violent cu prizonierii sirieni”, dar ”obligat să se comporte mai stăpânit cu ostaticii ocidentali”, a subliniat la rândul său Didier François, insistând că Nemmouche avea ”un fel de obsesie antisemită, o obsesie în a vrea să-l imite sau depăşească pe (Mohamed) Merah”, autorul atacurilor de la Toulouse şi Montauban în 2012. Foştii ostatici au recunoscut şi alte figuri ale jihadimului în rândul temnicerilor lor, şi anume pe Najim Laachraoui, unul dintre cei doi kamikaze de la 22 martie 2016 în atentatul de pe aeroportul de la Bruxelles, şi pe Salim Benghalem.

Benghalem, al cărui nume a fost înscris pe lista americană a ”combatanţilor terorişti străini” din cauza apartenenţei sale la SI, a evoluat într-un anturaj al filierei ”celor din Buttes-Chaumont”, care trimitea jihadişti în Irak.

Nemmouche a fost extrădat în Belgia în iulie 2014. Plasat de atunci la izolare, în închisoare, el ”este pe cale să-şi piardă vederea şi auzul”, dădeau asigurări, în septembrie, avocaţii săi belgieni Sébastien Courtoy şi Henri Laquay. De atunci, potrivit lui Vuillemin, el a fost transferat în altă închisoare, la frontiera franceză, ”unde a putut să primească un anumit număr de îngrijiri”. Procesul cu privire la atacul armat de la Muzeul evreiesc de la Bruxelles ar putea să aibă loc în 2018, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.