Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesajul SUA pentru România se schimbă. Anticorupţia, ignorată de Hoyt Yee

hoyt yee

Noua administraţie a SUA a trimis în România un funcţionar numit în mandatul lui Obama. Adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, a avut mai multe întâlniri în Bucureşti, inclusiv cu un grup de jurnalişti. Acesta a repetat de zeci de ori că SUA susţin statul de drept, însă nu s-a referit deloc la lupta anticorupţie, element nelipsit din mensajele SUA pentru România în ultimii ani.

Vezi şi: Ce se ascunde în spatele atacului lui Victor Ponta

Vezi şi: Traian Băsescu aruncă BOMBA despre Tudorel Toader, propus ministru al Justiției

În dialogul cu jurnaliştii, relatat integral de HotNews, oficialul american a insistat pe nevoie promovării valorilor comune în cadrul statului de drept şi a apreciat faptul că premierul a reacţionat la protestele de stradă şi a revenit asupra modificărilor la Codul Penal. Hoyt Yee a lăudat România şi pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare.

Întrebat dacă SUA mai au încredere în Guvernul Grindeanu, oficialul american a declarat că este o perioadă în care atât guvernul României, cât şi guvernul SUA trec printr-un "proces de descoperire a paşilor iniţiali şi de revizuire de politici, de lansare de noi iniţiative, aşadar ambele guverne încep să se cunoască reciproc". "Acesta este unul dintre motivele vizitei mele în România: să aflu mai multe despre direcţia în care se îndreaptă guvernul, inclusiv în ce priveşte statul de drept, dar şi mai amplu, în ce priveşte securitatea, economia, securitatea energetică. Toate aceste subiecte vor fi analizate foarte atent prin dialog, prin comunicarea diplomatică obişnuită, înainte să ajungem la concluzii definitive. Ceea ce este important cred, este să avem acest dialog între toate statele aliate NATO. Avem linii de comunicare deschise aici, îl avem pe ambasadorul nostru în România, Hans Klemm, care a fost foarte activ în ultimele săptămâni explicând guvernului român îngrijorările noastre, opiniile noastre cu privire la ce ar trebui să se întâmple. Avem încredere că guvernul a ascultat, a auzit care sunt îngrijorările noastre şi acesta este lucrul important în această etapă: să putem să ne prezentăm punctele de vedere, să ne ascultăm, să ne respectăm opiniile şi, în cele din urmă, să ajungem la concluzii. Aş spune că avem încredere că guvernul ne ascultă, că înţelege care este miza şi înţelege nevoia de a-şi asigura partenerii şi aliaţii că îşi păstrează angajamentul faţă de acele valori pe care am întemeiat şi pe care dorim să continuăm să dezvoltăm cel mai puternic parteneriat cu putinţă", a mai precizat Hoyt Yee.

O altă întrebare a vizat posibila reintroducere a modificărilor Codului Fiscal din OUG 13 printr-o lege în parlament. Reprezentantul Departamentului de Stat a subliniat că SUA respectă dreptul parlamentului de a adopta legi, suveranitatea României, în condiţiile respectării statului de drept.

"Evident, SUA respectă dreptul suveran al României şi al liderilor săi aleşi să propună şi să adopte legi, să adopte politici, să ia decizii, iar opiniile mele sunt exprimate în numele unei ţări care este un prieten şi aliat apropiat al României. Cu siguranţă credem că este important că orice prieten sau aliat al României să ne prezentăm punctele de vedere, să explicăm atunci când avem îngrijorări, aşa cum am făcut şi vom continuă să facem acest lucru. Aşa cum spuneam mai devreme, cu siguranţă sperăm că guvernul va lua măsuri în primul rând pentru a consolida, nu a slabi, statul de drept. Vor fi cred mai multe opţiuni, mai multe posibilităţi şi nu vreau să speculez cu privire la care este cea mai bună, care este cea corectă. Acest lucru va fi decis de guvern, de Parlament, şi de fapt, de români. Ce pot spune este că nouă noastră administraţie de la Washington, administraţia preşedintelui Trump, prin secretarul de stat, prin vicepreşedinte, a subliniat foarte clar că statul de drept este o valoare importantă pentru noi, că asumarea răspunderii este un principiu important în relaţiile cu alte ţări, că îi vom trage la răspundere pe aliaţi şi parteneri, în ceea ce priveşte obligaţiile în cadrul NATO, de a-şi respectă angajamentul de a alocă 2% din PIB pentru apararare, aşa cum am auzit de mai multe săptămâni bune. De asemenea, îi vom trage la răspundere, cu alte cuvinte ne vom aştepta că ei să-şi demonstreze angajamentul faţă de statul de drept, democraţie şi libertate. Aşadar vom continuă să urmărim cu atenţie situaţia, ne vom exprimă îngrijorările dacă ele vor există. Ne aşteptăm, sperăm şi avem încredere că guvernul va lua măsuri de asigurare a cetăţenilor şi a aliaţilor", a mai afirmat Hoyt Yee, potrivit sursei citate.

Oficialul american s-a aflat miercuri la Bucureşti, unde a declarat că s-a întâlnit cu un reprezentant al preşedinţiei, cu un consilier prezidenţial, cu un reprezentant al MAE, cu un procuror al DNA şi cu jurnalişti. Joi ar urmă să se vadă cu primarul oraşului Constanţa şi cu studenţi de la Universitatea Ovidius din Constanţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.