Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Energiei: Fondul Proprietatea are o atitudine distructivă în cazul companiilor unde e acționar minoritar

Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea (FP) are o atitudine distructivă în companiile unde este acționar alături de statul român, ceea ce poate duce la blocarea activității respectivelor societăți, cum se întâmplă în mod repetat la Hidroelectrica, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

"Referitor la reacția de ieri, 26 iulie 2017, a Fondului Proprietatea (FP) cu privire la proiectul de contract de mandat al membrilor CS al Hidroelectrica propus de Ministerul Energiei, aceasta se înscrie în politică utilizată tot mai frecvent în ultima perioadă de FP pentru decredibilizarea acțiunilor ME prin publicarea unor concluzii și 'îngrijorări' fără fundament legal și real. Dincolo de aceste episoade prin care se încearcă inocularea în rândul opiniei publice a unei percepții eronate față de autoritatea în domeniul energiei, ne alarmează atitudinea distructivă a reprezentanților FP în Consiliile de Administrație (CA) sau Consiliile de Supraveghere (CS) ale societăților la care FP deține participații minoritare alături de statul român. Această situație este de natură să îngreuneze sau chiar să blocheze activitatea companiilor, cum se întâmplă în mod special și repetat la Hidroelectrica", potrivit comunicatului.

Reprezentanții ministerului de resort enumeră mai multe cazuri în care, în opinia lor, Fondul Proprietatea a pus Hidroelectrica în situații dificile, precum blocarea activității Consiliului de Supraveghere (CS) prin condiționarea prezenței la ședințe și a votului acționarului minoritar de schimbarea ordinii de zi și votarea anumitor puncte conform solicitărilor sale.

A fost amintită, de asemenea, împiedicarea numirii conducerii Hidroelectrica prin demisia reprezentantul numit de FP în CS. Astfel, Hidroelectrica a înregistrat o situație fără precedent: funcționarea timp de câteva zile fără for de conducere. Interesant este că, ulterior acestei situații, pe care Ministerul Energiei a gestionat-o dincolo de comportamentul FP, Fondul a propus că membru în CS același reprezentant demisionar, notează ministerul Energiei.

Totodată, după toate eforturile depuse de Ministerul Energiei pentru asigurarea conducerii Hidroelectrica, FP a început boicotarea acesteia prin contestarea înregistrării Directoratului Hidroelectrica la Registrul Comerțului, fiind nemulțumiți că aceste funcții nu au fost preluate de persoane agreate de FP. Această acțiune pune în dificultate nu doar activitatea companiei, dar și salariații Hidroelectrica, susține ministerul.

"În ceea ce privește cel mai recent impuls de presiune publică privind propunerea ME de contracte de mandat, precizăm că acesta este complet neîntemeiat și denotă, în cel mai bun caz, o necunoaștere a legislației în vigoare de către reprezentantul FP. Toate clauzele legate de neconcurență și conflict de interese se regăsesc în formă de contract propusă de Ministerul Energiei. În plus, acestea se completează cu legislația din România care reglementează absolut toate aspectele la care face referire FP", se adaugă în comunicat.

Clauzele care sunt menționate ca fiind eliminate sunt strict cele care țin de conducerea societății și nu de supravegherea acesteia, știut fiind faptul că rațiunea CS este de a supraveghea și controla Directoratul. În acest sens, redăm prevederile art. 1539 din Legea Societăților Comerciale: 'Consiliului de Supraveghere nu îi pot fi delegate atribuții de conducere a societății'. Aceste atribuții îi revin exclusiv Directoratului (art.1531), argumentează ministerul.

"În acest context, considerăm că FP face deliberat sau nu o confuzie între Consiliul de Supreveghere și Consiliul de Administrație. Această confuzie apare inclusiv în referirile FP la 'decizia de afaceri' care, în cazul sistemului de administrare dualist, este preponderent apanajul Directoratului", se mai precizează în comunicat.

Referitor la 'îngrijorarea' FP cu privire la conflictul de interese, și acesta este definit în propunerea de contract de mandat a ME la art. 2 lit. c), fiind reglementat atât de legislația civilă, cât și de cea penală, susține ministerul.

"Cu privire la afirmațiile tendențioase ale FP potrivit cărora clauzele referitoare la conflictul de interese și obligațiile de neconcurență sunt eliminate pentru a favoriza anumiți membri ai CS propuși de acționarul majoritar, precizăm că acestea sunt reglementate în contract. Ministerul Energiei își dorește o colaborare cât mai bună cu acționarul minoritar al Hidroelectrica, în interesul producătorului de energie electrică, dar își exprimă temerea că acțiunile reprezentantului FP pot duce la alte blocaje ale activității Hidroelectrica și că, în cele din urmă, pot pune în pericol inclusiv procesul de listare pe piață de capital a acestei companii și viitoarea dezvoltare a Hidroelectrica", susțin oficialii ministerului.

Reacția instituției guvernamentale vine după ce, miercuri, reprezentanții Fondul Proprietatea au transmis, într-un comunicat, că, în opinia lor, contractele de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, propuse de Ministerul Energiei, cresc riscul unor potențiale practici corupte și abuzive, din cauza faptului că elimină sau reduc substanțial câteva dintre obligațiile-cheie ale membrilor Consiliului.

"Fondul Proprietatea își exprimă indignarea și surprinderea cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. Contractele de mandat propuse cresc în mod evident riscul unor potențiale practici corupte și abuzive, din cauza faptului că elimină sau reduc substanțial câteva dintre obligațiile-cheie ale membrilor Consiliului, care erau prevăzute în contractul anterior", se arată în document.

FP precizează că, potrivit noului contract propus, membrii Consiliului nu mai sunt răspunzători pentru respectarea obligațiilor de neconcurență, conflict de interese, abținerea de a solicita diverse servicii sau păstrarea confidențialității informațiilor obținute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

În opinia Fondului, acest lucru sporește foarte mult riscul de corupție în compania energetică, lucru ce i-ar putea afecta performanțele prezente și viitoare.

"Noul contract de mandat creează un precedent extrem de periculos, permițând membrilor Consiliului să dețină poziții în conducerea sau în consiliile altor companii energetice. Această situație deschide practic Cutia Pandorei și ridică îngrijorări serioase cu privire la determinarea și responsabilitatea de a acționa în cel mai bun interes al companiei și de a nu folosi poziția de membru în Consiliul Hidroelectrica pentru a servi interese personale", a declarat Greg Konieczny, CEO și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

La rândul său, Johan Meyer, Co-CEO și Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, susține că modificarea va duce la tolerarea poziției altui membru al Consiliului ca director general adjunct al unei companii energetice, care este un competitor direct al Hidroelectrica.

"Înțelegem că modificările Ministerului Energiei par a fi anume făcute pentru a permite unui membru propus pentru Consiliul Hidroelectrica să își accepte mandatul, după ce, în primă instanță, el a refuzat numirea din cauza conflictului de interese, întrucât deținea o funcție similară în consiliul altei companii energetice. De asemenea, renunțarea la obligațiile de neconcurență duce la înlăturarea altui caz flagrant de conflict de interese. În esență, modificarea va duce la tolerarea poziției altui membru al Consiliului ca director general adjunct al unei companii energetice, care este un competitor direct al Hidroelectrica. Nu poți servi două sau mai multe interese divergente sau mai mulți ”stăpâni' în același timp", a precizat Meyer.

În același timp, Greg Konieczny a arătat că aceste acțiuni pot afecta în mod negativ interesele Hidroelectrica și ale acționarilor săi, "lăsând ușa larg deschisă potențialelor practici de corupție și apariției altor 'băieți deștepți' care 'vor secătui resursele Hidroelectrica".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.