Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Fondurilor Europene a tras linie. Cate fonduri ia si cate pierde Romania

fonduri europene

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat că până în luna decembrie România are toate şansele să aibă un procent de absorbţie a fondurilor UE de 70%.

"După soluţionarea acestor întreruperi de plăţi, sumele pe care le avem la ora actuală, astăzi, în casă şi pe care le putem procesa spre trimitere la Comisia Europeană indică un procent de 62% absorbţie în acest moment. Până în decembrie România are toate şansele să aibă un procent de absorbţie de 70%. Depindem foarte mult de facturile care vor veni. După cum bine ştiţi, beneficiarii au obligaţia de a plăti în decembrie chiar şi în ultima zi a anului, dar facturile pot fi aduse şi în ianuarie, februarie, martie în cursul anului viitor spre a fi procesate şi trimise la Comisia Europeană", a spus ministrul, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Nica a adăugat că din estimările beneficiarilor "procentul de absorbţie este mai mare, se duce undeva spre 75-78%".

"Dar sunt estimările beneficiarilor, vin în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu fiecare beneficiar pe parcursul lunii iulie. Ei au spus că-şi termină şi-şi finalizează aceste proiecte. Rămâne să vedem dacă se va întâmpla acest lucru. Eu vă vorbesc de 70% la sfârşitul anului pe estimările noastre şi pe o pondere pe care am făcut-o pe estimările beneficiarilor", a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Despre faptul că, în aceste condiţii, un procent de 20-30% reprezintă fonduri care se vor pierde, Nica a arătat: "Nu, o altă sumă, o diferenţă, se va regăsi în proiectele pe care le-am trimis la Comisia Europeană şi undeva la nivelul lunii septembrie-octombrie sunt supuse acelui proces de fazare de a fi finalizate din fondurile 2014-2020, unde aşteptăm o decizie a Comisiei Europene".

"Avem sume care sunt blocate în investigaţii şi unde, în urma dialogului instituţional, sperăm să avem o decizie cu ele. Sumele respective sunt achitate în mare parte către beneficiari în anumite proiecte şi pe care, de asemenea, pe parcursul anului viitor, le putem declara la Comisie în cazul finalizării acestor investigaţii. De aceea procentele acestea pot depinde foarte mult şi de alte demersuri, dar ceea ce v-am spus - 70% - reprezintă un procent fără această fazare, fără sumele pe care le avem blocate în investigaţii", a mai precizat ministrul.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.