Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul șef al OMS vrea să extindă baza donatorilor pentru a compensa tăierile invocate de SUA

oms

Directorul general ales al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri că mizează pe o amplificare a bazei donatorilor la organizație pentru a contracara eventualele tăieri de finanțare ale SUA sau din alte surse, relatează EFE. "Soluția depinde de o lărgire a bazei donatorilor", a declarat cel căruia i se spune scurt Tedros, la prima conferință de presă după alegerea sa marți seară de Adunarea Generală a OMS, formată din cele 194 de state membre ale organizației.

Administrația președintelui Donald Trump a anunțat marți planul bugetar care pentru a fi aprobat ar implica o reducere cu aproape 25 la sută a programelor consacrate sănătății globale. "Când există probleme cu donatorii tradiționali atunci șocul este grav, dar lărgirea bazei contribuabililor ar ajuta la absorbirea acestui șoc", a declarat el presei. Bugetul OMS este format din contribuțiile obligatorii ale statelor membre și din contribuții voluntare (publice și private), însă acestea din urmă reprezintă trei sferturi din total, conform Agerpres.

În acest segment SUA au fost tradițional contribuitor, alături de Marea Britanie și Canada, în timp ce Fundația Gates și Alianța pentru vaccinare GAVI au fost principali donatori particulari. Finanțarea va fi una din componentele cheie pentru a se avansa într-unul din domeniile pe care Tedros și echipa îl consideră prioritar: reformarea sistemului de răspunsuri urgente ale OMS pentru ca organizația să fie mai eficientă, transparentă și pentru a putea fi mai simplu gestionată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.