Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obama face apel la o solutionare pasnica a disputelor teritoriale în Marea Chinei de Sud

abcnews.com
barack obama

Presedintele american Barack Obama a facut apel marti la solutionarea 'pasnica' a disputelor teritoriale în Marea Chinei de Sud, relateaza AFP.

'Tarile mari nu ar trebui sa le intimideze pe cele mici', a pledat liderul american, în cea de-a doua zi a vizitei sale Hanoi, facând referire la conflictul teritorial în Marea Chinei de Sud, care opune China mai multor tari din Asia de Sud-Est.

China si Vietnamul au dispute teritoriale de mult timp cu privire la arhipelagurile Paracels si Spratleys, despre care se spune ca ar fi bogate în zacaminte de petrol, doua arhipelaguri situate la intersectia rutelor maritime internationale.

În acelasi timp, Barack Obama a pledat marti în Vietnam, tara cu partid unic, în favoarea libertatii de expresie si democratie, 'valori universale', departe de a fi o 'amenintare la adresa stabilitatii'. 'Atunci când candidatii se prezinta liber în alegeri, aceasta face tara mai stabila, întrucât cetatenii stiu ca vocile lor conteaza', a spus Obama într-un discurs difuzat în direct de televiziunea vietnameza.

'Atunci când presa este libera, când jurnalistii si bloggerii se pot concentra asupra nedreptatii si abuzurilor, acest lucru pune functionarii de stat în pozitia de a fi responsabili si da încredere oamenilor în sistem', a adaugat presedintele american, la câteva ore dupa întâlnirea pe care a avut-o cu un grup de disidenti vietnamezi. 'Eu cred ca sustinerea acestor drepturi nu reprezinta o amenintare pentru stabilitate, ci, dimpotriva, întareste stabilitatea si pune bazele progresului', a subliniat Obama.

În Vietnamul comunist, candidatii independenti nu au acces la alegeri, mass-media sunt controlate de stat, în timp ce vocile discordante sunt reduse la tacere, iar persoanele indezirabile încarcerate, noteaza France Presse.

Obama a sosit duminica seara la Hanoi într-o vizita de trei zile, în dorinta de a 'întari legaturile' comerciale si strategice între SUA si Vietnam. Dupa Bill Clinton si George W.Bush, Barack Obama este al treilea presedinte american care viziteaza Vietnamul de la încheierea razboiului (1975), cei doi fosti inamici realizând o apropiere spectaculoasa în ultimele decenii, potrivit AFP.

Dupa vizita de trei zile în Vietnam, Barack Obama se va duce în Japonia pentru a participa la un summit al G 7, în cautarea unui remediu la stagnarea economica mondiala, facând si o vizita istorica la Hiroshima, unde niciun presedinte american în exercitiu nu s-a mai dus vreodata.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.