Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda intră în conflict cu Rusia: 'Încearcă să influenţeze opinia publică răspândind ştiri false'

Operation World
Olanda

Serviciile de securitate ruse încearcă să influenţeze opinia publică din Olanda prin răspândirea de ştiri false, a declarat ministrul olandez de interne, Kasja Ollongren, într-o intervenţie în parlament, relatează marţi portalul de ştiri dutchnews.nl. 'Olanda este monitorizată de serviciile de securitate ruse, printre altele', a afirmat ministrul de interne, în faţa deputaţilor.

'Ştim ce urmăreşte Rusia, dar nu ar trebui să presupunem că Rusia este singura', a adăugat Kasja Ollongren. Răspândirea de dezinformări nu este un fenomen nou, dar este 'facilă, anonimă, rapidă şi ieftină', a subliniat ea. Ministrul a făcut referire la tentativa Rusiei de a influenţa opinia publică în legătură cu catastrofa în care a fost implicat avionul malaezian MH17, doborât pe teritoriul Ucrainei de o rachetă de provenienţă rusească, Kasja Ollongren menţionând existenţa unui site plin de informaţii false, dar făcut să pară o operaţiune oficială olandeză.

În plus, companii olandeze sunt ţinta unor atacuri cibernetice ruse, iar agenţi ai serviciilor secrete ruse operează în Olanda, culegând informaţii şi încercând să influenţeze luarea deciziilor, a mai explicat ministrul de interne. Reţelele de socializare sunt folosite pentru răspândirea de dezinformări, ceea ce face absolut necesară colaborarea cu companiile Facebook, Google şi Twitter pentru contracararea propagandei. 'Guvernul se va implica în discuţii cu aceste grupuri în legătură cu căile de combatere a influenţei politice (clandestine)', a mai spus Ollongren, fără a da alte detalii.

În raportul său anual din 2017, serviciul de securitate olandez AIVD a menţionat că se confruntă tot mai des cu atacuri informatice şi cu tentative ilegale de influenţare a politicii, mai ales din partea Rusiei. În luna februarie, de pildă, cotidianul New York Times a relatat că oponenţi ai Acordului de Asociere UE-Ucraina au folosit o 'echipă ucraineană' specială, formată din emigranţi simpatizanţi ai Rusiei, pentru a ajuta la bascularea opiniei publice olandeze în sensul dorit de Moscova, conform Agerpres.

În SUA este în curs o anchetă privind eforturile Rusiei de a influenţa alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016. De asemenea, Madridul afirmă că Moscova încearcă să influenţeze campania pentru independenţa Cataloniei, iar marţi, premierul britanic Theresa May a acuzat Rusia că recurge la ştiri false pentru a submina democraţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.