Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda se apără împotriva acuzaţiilor că ar fi responsabilă de sute de morţi la Srebrenica în 1995

olanda

Statul olandez, care a fost considerat, din punct de vedere civil, responsabil de moartea a sute de musulmani la Srebrenica în 1995, în timpul războiului din Bosnia, s-a apărat joi în apel, argumentând că ''nimeni nu ar fi putut anticipa un genocid'', relatează AFP. ''Nimeni nu ar fi crezut vreodată că este posibil un genocid în Europa în 1995'', a afirmat avocatul statului, Bert-Jan Houtzagers, în debutul procesului de o zi în faţa unei curţi de apel din Haga. Hotărârea va fi dată ulterior.

În iulie 2014, tribunalul de primă instanţă din Haga decidea că soldaţii olandezi aflaţi sub mandatul ONU n-ar fi trebuit să evacueze peste 300 de bărbaţi bosniaci refugiaţi în baza lor militară situată în apropiere de Srebrenica, la Potocani. Statul olandez a fost prin urmare considerat, din punct de vedere civil, responsabil de moartea acelor persoane. Judecătorii au respins însă restul cererilor reclamanţilor, mame şi copii ale victimelor, estimând că statul nu poate fi considerat responsabil de moartea în ansamblu a 8.000 de bărbaţi şi băieţi, asasinaţi în câteva zile în iulie 1995 de către trupele generalului sârb bosniac Ratko Mladic.

Statul a făcut apel, la fel ca şi familiile victimelor. În opinia avocatului mai multor familii, Marco Gerritsen, 'Căştile albastre' (militarii ONU) ''au pus securitatea lor mai presus de toate''. Militarii ONU ''nu au urmat instrucţiunile Naţiunilor Unite de a proteja populaţia civilă'', a afirmat el. La rândul său, statul olandez a dat asigurări că singurul responsabil de masacrul de la Srebrenica, cel mai mare comis în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial şi calificat drept genocid de către justiţia internaţională, sunt trupele sârbilor bosniaci, deoarece, potrivit lui Houtzagers, ''era o situaţie în care sârbii din Bosnia deţineau controlul''.

În septembrie 2013, Olanda a devenit primul stat declarat responsabil de actele propriilor soldaţi aflaţi sub mandat ONU. Într-un caz similar, justiţia olandeză a estimat că statul este responsabil de moartea a trei bosniaci la Srebrenica, ucişi după ce au fost alungaţi de la baza militară. Peste o sută de soldaţi olandezi indicau în septembrie să doresc, de asemenea, să depună plângere împotriva statului pentru că i-a trimis să îndeplinească ''o misiune imposibilă''. Războiul din Bosnia s-a soldat cu peste 100.000 de morţi şi circa două milioane de refugiaţi şi strămutaţi, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.