Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ORDINUL lui Liviu Dragnea: 'Trebuie să-i ajute pe oameni, nu să-și facă birouri'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea

Consultanții fiscali vor fi selectați din structurile Ministerului Finanțelor Publice și ANAF vor fi plătiți de stat, iar rolul acestora va fi să-i ajute pe oameni, nu să-și facă niște birouri unde să plătească lumea impozit, însă în primul an nu va fi nevoie de acest lucru, a declarat, la Focșani, președintele PSD, Liviu Dragnea.

"În primul an nu va fi nevoie de acest lucru (de consultanți n.r). Consilierii fiscali vor fi plătiți de stat, dar nu din bani în plus. Din funcționarii care sunt acum în structurile Ministerului Finanțelor Publice și ANAF din județe și localități se vor selecta acești consilieri fiscali. Ei sunt gândiți să-i ajute pe oameni, nu să-și facă niște birouri unde să plătească oamenii impozit", a precizat Dragnea, scrie agerpres.ro.

Citește și: Dacă avem o viață socială activă, suntem sănătoși la cap pe măsură ce îmbătrânim

Acesta susține că prin introducerea impozitului global "oamenilor li se dă, nu li se ia", iar în perioada următoare toate aceste lucruri "vor fi explicitate la tablă".

"Oamenilor li se dă, nu li se ia. Este vorba de tot sistemul nostru de deduceri fiscale care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018 și de care trebuie să beneficieze toți românii, dar pentru asta este nevoie ca toate deducerile să fie globalizate, pentru că există riscul să nu beneficieze de anumite facilități care vor fi în vigoare din ianuarie anul viitor, pentru că acum nu există, din păcate, în România un sistem în care statul, Ministerul de Finanțe, să aibă toate informațiile centralizate. Înlocuind de fapt cele două plafoane de impozitare, 16% care se aplică la salarii și la alte tipuri de impozite și 5% la dividende, cu 0% la dividende și 10% la salarii, deci din start impozitele scad. Asta înseamnă că oamenii vor plăti mai puțin. La asta se adaugă niște deduceri fiscale de care oamenii vor beneficia. Am auzit tot felul de comentarii că nu știu ce analiză făcută de nu știu care mare specialist se ajungea la concluzia că un om plătește pe o vacă impozit mai mult decât plătește unul pe o vilă. Așa ceva nu există. Trebuie să ai foarte multă imaginație. Toate veniturile neimpozabile din agricultură și zootehnie rămân așa cum sunt acum: numărul de hectare în funcție de culturi, număr de animale, în funcție de specie, la acestea nu se umblă. Dar vor veni niște impozite mai mici. Impozitele vor scădea, iar în perioada următoare vom explicita, la tablă, toate aceste lucruri", a spus Liviu Dragnea.

Citește și: O vedetă a fost arestată pentru comportament indecent, în public / VIDEO HOT

El a adăugat că acest act normativ va aduce mai multă rigoare și pentru cei care au proprietăți sau venituri pe care acum nu le declară, însă "atunci probabil că o să le declare, pentru că vor dori să beneficieze de aceste facilități".

Liviu Dragnea s-a arătat însă nemulțumit de faptul că ministrul Finanțelor a dat un draft al acestui proiect înainte de a fi finalizat.

Citește și: SCANDAL SEXUAL la Casa Albă: S-a cuplat, însurat fiind, cu soția fratelui său mort

"Am ajuns în situația asta pentru că ministrul de Finanțe a dat un draft din acest act normativ care nu era finalizat la Asociația Oamenilor de Afaceri, fără să aibă o discuție cu noi. Ceea ce nu se face", a subliniat liderul PSD.

În urmă cu două zile, Ministerul Finanțelor a transmis un draft al proiectului Codului Economic, conform căruia cota unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice ar putea fi înlocuită cu un impozit de 10% pe venitul global al gospodăriilor, venitul impozabil urmând să fie stabilit după ce din suma totală câștigată de membrii unei gospodării vor fi scăzute o serie de cheltuieli și acordate anumite deduceri.

Citește și: Imagini INCREDIBILE cu Novak Djokovici, la Monte Carlo: Ce a pățit cel mai bun tenismen din ultimii ani / VIDEO

De asemenea, proiectul menționează că fiecare gospodărie va beneficia de un punctaj acordat în funcție de numărul membrilor de familie și de un plafon neimpozabil. Venitul anual global impozabil se stabilește după scăderea, din venitul anual, al acestui plafon neimpozabil.

Contribuția de sănătate plătită, prima de asigurare obligatorie pentru casă și mașină sau programele educaționale pentru copii precum before și after school sau grădinițe particulare, dar și abonamente la sala fitness, gimnastică, dans, alte activități sportive, etc urmează să fie deduse la calculul venitului impozabil.

Citește și: STUDIU Riscul la care se expun cei care se tatuează: Li se pot acoperi alunițele ce pot duce la identificarea cancerului

Deducerile se acordă anual, în limita plafonului neimpozabil aferent unei luni. În cazul în care plafonul neimpozabil lunar variază, se alege plafonul neimpozabil lunar care are valoarea cea mai mare. Cheltuielile deductibile care se pot deduce sunt cele efectuate de către oricare dintre membrii gospodăriei, pentru aceștia sau pentru alți membrii ai gospodăriei, justificate cu documente.

Impozitul anual global datorat pe gospodărie se stabilește prin aplicarea următoarelor cote de impunere asupra venitului anual global ajustat pe gospodărie, respectiv asupra venitul net anual global impozabil, respectiv 0% pentru un venit global ajustat negativ și 10% pentru un venitul net anual global impozabil pozitiv.

Citește și: Un milionar elvetian l-a tăiat pe un bărbat pentru că l-ar fi insultat de…barbatia sa

Pe de altă parte, plătitorii de venituri din salarii vor depune numai Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale și evidența nominală a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit. De asemenea, aceștia trebuie să transmită/elibereze fiecărui beneficiar de venit un document care să cuprindă venitul net realizat în cursul anului, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii, Petre Daea, și alți oficiali au fost prezenți vineri, Focșani, la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 și au participat și la lansarea unor rachete antigrindină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.