Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orientul Mijlociu e pe un butoi cu pulbere: Iranul vorbește despre o 'explozie incontrolabilă'

adevarul.ro
orientul mijlociu

Orientul Mijlociu e pe un butoi cu pulbere: Iranul vorbește despre o 'explozie incontrolabilă'

Iranul a avertizat sâmbătă cu privire la "posibilitatea" unei "explozii incontrolabile" în Orientul Mijlociu, dacă Statele Unite vor continua să sprijine Israelul în războiul împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas din Gaza, transmite AFP, relatează Agerpres.

''Atât timp cât America susţine crimele regimului sionist şi continuarea războiului (...) există posibilitatea unei explozii incontrolabile a situaţiei din regiune'', a declarat ministrul afacerilor externe iranian Hossein Amir-Abdollahian într-o conversaţie telefonică cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit unui comunicat al ministerului de la Teheran publicat sâmbătă.

Context

Convorbirea telefonică a avut loc în contextul în care Statele Unite au respins vineri o rezoluţie a Consiliului de Securitate care cerea o "încetare imediată a focului" în Gaza.

Acest text, care a primit 13 voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere (Regatul Unit), a fost pregătit de Emiratele Arabe Unite după invocarea fără precedent de către Antonio Guterres a articolului 99 din Carta Naţiunilor Unite care permite ca atenţia Consiliului să fie atrasă de o chestiune care "ar putea pune în pericol menţinerea păcii şi securităţii internaţionale".

"Folosirea articolului 99 este o acţiune curajoasă din partea dumneavoastră pentru a păstra pacea şi este susţinută de opinia mondială", i-a spus Amir-Abdollahian lui Guterres.

Pentru ministrul iranian, "afirmaţia" israelienilor că "Hamas a fost cel care a încălcat" armistiţiul care s-a încheiat la 1 decembrie "este total falsă".

Teheranul este unul dintre principalii susţinători internaţionali ai Hamas, care a lansat pe 7 octombrie un atac, în timpul căruia 1.200 de persoane, în majoritate civili, au fost ucise, potrivit autorităţilor israeliene.

Ca răspuns, Israelul a lansat o ofensivă în Fâşia Gaza care a provocat 17.487 de morţi, potrivit unui ultimul raport publicat vineri de Ministerul Sănătăţii Hamas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.