Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pericol MAJOR după angajările masive din sectorul public (ANALIZĂ)

danger, pericol, toxic

Creşterea salariilor în sectorul public a dus la peste 10.000 de noi angajări în acest an, cele mai multe fiind în cadrul administraţiei locale, circa 7500. O analiză realizată de Hotnews scoate însă la iveală un pericol mai mult sau mai puţin ascuns, derivat din aceste angajări masive în sistem.

Citeşte şi: Înregistrare EXPLOZIVĂ: Dialog scandalos între un procuror celebru şi un inculpat - VIDEO

În ianuarie, erau 1,19 milioane de angajați în sectorul public. În iulie, aveam cu peste 10.600 mai mulți, arată datele obținute de la Ministerul Finanțelor Publice. Iar creșterile salariale din ultima perioadă nu au făcut altceva decât să atragă spre sectorul public un număr din ce în ce mai ridicat de salariați. Există însă şi unele puncte slabe: creșterile nu sunt însoțite de creșteri de performanță, iaranvelopa salarială dă frisoane deficitului bugetar, potrivit analizei Hotnews.

O creştere a salariaţilor a avut loc la aproape toate instituţiile: Administraţia Prezidenţială (6 posturi noi), Camera Deputaţilor (13 posturi noi), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (6 noi angajați), Consiliul Concurenţei (7 posturi noi), Ministerul Agriculturii (237 posturi noi). Angajări masive, de aproape 7500 de noi posturi, s-au făcut însă în administraţia publică locală.

Cât despre salarii, analiza Hotnews relevă că avem cele mai mari salarii publice din Europa Centrală şi de Est, ca raport al salariului din administraţia publică faţă de salariul mediu din economie. Din acest punct de vedere, în Educaţie am atins media europeană, însă nu aceleaşi veşti sunt valabile şi pentru Sănătate, unde potrivit datelor, suntem sub media europeană. Salariile sunt mari însă doar în administrația publică centrală. Administraţia publică locală se confruntă însă cu două probleme: salariile mici şi numărul de personal, mai scrie Hotnews.

Analiza scoate însă la iveală şi un pericol de proporţii: Dacă aceste creșteri ale numărului de salariați din sectorul public vor continua, însoțite fiind de același ritm al creșterilor salariale, e mai mult ca sigur că țintă deficitului bugetar va fi depășită.

“E nevoie de reforme structurale în politica de personal din sectorul public. Există instituții unde e nevoie de mai mulți oameni întrucât volumul de muncă e uriaș, așa cum există instituții în care personalul e supra-dimensionat.

O reforma a salarizării personalului ar fi și ea de dorit, reforma bazată mai mult pe criterii de performanță decât pe criterii de apartenența politica.

La nivel local, creșterea volumului de angajări în sectorul public ar trebui însoțită de unrmarirea ulterioară a unor indicatori calitativi (a crescut gradul de satisfacție al contribuabililor că urmare a interacțiunii cu funcționarii publici) sau cantitativi”, se arată în concluziile analizei.

Citeşte şi: PREMIERĂ în lume: Remaniere guvernamentală pentru reducerea CHELTUIELILOR .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.