Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Perspectivele lui Victor Ponta

Inquam Photos / Octav Ganea
Victor Ponta DNA

Orice parcurgere a știrilor zilnice ne servește o porție de Victor Ponta. Ce crede Victor Ponta, ce spune Victor Ponta ce amenință Victor Ponta. Fostul premier umple o nișă lăsată goală atât de opoziția călâie din Parlament și lipsa opoziției interne din partid. El este vocea care speculează că regele este gol. Dar care sunt perspectivele sale?

Dl Ponta este unul din cei mai buni politicieni din deceniul acesta. A unit PSD în ciuda crâcnelilor și a ținut sub control impulsurile sale anti-justiție. Când Ponta era în mijlocul crizei referendumului îl certa însuși președintele Parlamentului European. Cu Dragnea nu se afișează nimeni oficial, nici măcar ca să îl certe. Colegii mei de la PoliticScan apreciază pe bună dreptate modul în care face el opoziție.

Citiți și:

Dar are dl Ponta cele necesare pentru a se ridica din nou pe vârfurile politicii? Aici răspunsul este mai complicat.

Dacă permiteți să simplific, lucrurile stau așa. Cu extrem de rare excepții, toată lumea știe cine deține puterea într-un stat. Bătălia este în Opoziție pentru cine se califică să fie alternativa la putere, adică liderul opoziției, adică individul sau grupul care capitalizează greșelile puterii.

Ca să fii liderul opoziției ai nevoie să articulezi cele mai potrivite replici la atacurile Puterii dar și să fii o alternativă credibilă rațional, adică omul să creadă că nu pierde votul/sprijinul pe care ți-l dă.

Opoziția în Parlament

Dl Ponta profită de relativa slăbiciune a Opoziției oficiale. Dar are și el slăbiciuni. Anume că nu are o bază electorală sau organizațională suficient de puternică. Aici este un cerc vicios. Poporul PSD nu prea are chef să voteze Ponta că nu știe dacă va intra în Parlament, dar Ponta nu poate arăta forță în sondaje tocmai pentru că cei ce îl simpatizează nu se grăbesc să îl voteze.

Nu ajută nici că i-au rămas alături mai puțini fideli decât are, de exemplu, Dacian Cioloș. Dacă dl Ponta ar primi mâine puterea cadou, cu cine ar guverna?

Opoziția în partid

Există nu doar opoziție națională ci și opoziție internă. Dl Ponta încearcă să joace de multă vreme rolul acesta, doar că PSD nu este un partid prietenos cu opozanții. Un opozant mort este un opozant exclus, par să creadă liderii de partid. Dl Ponta a jucat și el jocul excluderilor în alianță cu dl Dragnea așa că acum dacă nu are aliați nu are de ce să fie nici surprins nici furios.

Problema lui Victor Ponta ca opozant intern este similară cu aceea pe care o are ca opozant extern. Nu are aliați pentru că nu este o alternativă atât de puternică încât să le ofere protecție. Și nu este puternic tocmai pentru că nu are susținători.

 

Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, dl Ponta este obligat să joace pe sârmă între cele două poziții. El trebuie să facă opoziție externă ca să își construiască o bază de putere. Dar trebuie să mai joace încă și cartea opoziției interne, loiale, dacă vrea să ajungă din nou în vârful PSD.

Dl Ponta joacă bine dar, dacă privim dincolo de simpla dexteritate, vedem că se află în continuare în postura era și până acum. Un supraviețuitor în jungla politicii care luptă să reziste până când Liviu Dragnea și haita de prădători care îl vânează va cădea cumva în ghearele tigrului DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.