Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL: Este posibil ca președintele CJ Sibiu să-și încheie mandatul înainte de alegeri

pnl

Este posibil ca Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Sibiu, sa-si încheie mandatul înainte de alegerile locale, asta dupa ce miercuri, chiar din institutia pe care o conduce, a fost trimis un referat privind încetarea mandatului, catre prefectul Ovidiu Sitterli, a precizat avocata Daniela Cîmpean, consilier judetean PNL.

'Ca urmare a adresei dvs nr.56/1.03.2016, va facem cunoscut faptul ca, la data de 2.03.2016 (...) a fost înregistrat la Institutia Prefectului - Judetul Sibiu, Referatul Secretarului Judetului Sibiu (...)', se arata, într-un raspuns, cu antetul si stampila Consiliului Judetean, adresat Organizatiei Judetene a PNL, de secretarul judetului Sibiu, Iordan Nicola.

PNL Sibiu a anuntat, marti, 1 martie, ca i-a solicitat secretarului Consiliului Judetean sa întocmeasca si sa transmita prefectului referatul care, conform legii, e necesar pentru emiterea ordinului de demitere a lui Ioan Cindrea, presedintele CJ, condamnat de Înalta Curte de Casatie si Justitie la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

'Astazi, Organizatia Judeteana PNL a înregistrat la Consiliul Judetean Sibiu o solicitare adresata domnului secretar al judetului, prin care îi cerem sa ne comunice de îndata, am si specificat, un termen de 24 de ore, ca deja se tergiverseaza foarte mult aceasta procedura, daca a întocmit acel referat pe care legea îl cere care sa stea la baza emiterii ordinului de încetare a mandatului presedintelui Consiliului Judetean. Daca nu a întocmit acel referat, i-am cerut secretarului judetului sa procedeze imediat la întocmirea referatului necesar', a declarat, marti, avocata Daniela Cîmpean, consilier judetean PNL.

Potrivit acesteia, daca nu va întocmi pâna joi referatul referitor la Ioan Cindrea, secretarul judetului sau înlocuitorul sau risca sa se aleaga cu o plângere penala, pentru 'abuz în serviciu'.

Deputatul Raluca Turcan, vicepresedinte PNL, i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa-l demita pe Ovidiu Sitterli, prefectul judetului Sibiu.

'Prefectul Judetului Sibiu este obligat de lege sa emita, de urgenta, Ordinul pentru încetarea de drept a mandatului de presedinte al Consiliului Judetean al domnului Cindrea. În cazul în care prefectul judetului Sibiu nu binevoieste sa respecte legea si sa dispuna încetarea de drept a mandatului de presedinte al Consiliului Judetean Sibiu - solicit premierului Ciolos sa demita de urgenta Prefectul. Legea nu este optionala, nu e facuta pentru a fi batjocorita, iar aplicarea acesteia, în cazuri de incompatibilitate, nu este o noutate în România. De exemplu, în judetele Arges si Hunedoara, legea s-a aplicat: aici, prefectul a emis actul de încetare a mandatului presedintelui CJ, imediat dupa decizia definitiva a instantei', a declarat Raluca Turcan, recent, într-o conferinta de presa.

Potrivit Ralucai Turcan, prefectul Ovidiu Sitterli 'protejeaza mandatul' de presedinte de Consiliu Judetean al lui Cindrea.

Contactat miercuri de corespondentul AGERPRES, purtatorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, Claudia Stanciu, nu a putut spune daca prefectul îl va demite sau nu pe presedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea.

Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ) a respins, pe 22 februarie, ca inadmisibila, contestatia în anulare formulata de Ioan Cindrea împotriva deciziei penale din data de 14 septembrie 2015, pronuntata de ÎCCJ - Completul de 5 Judecatori, se arata în minuta postata pe site-ul instantei citate.

Ioan Cindrea a anuntat ca nu va demisiona si spune ca nu poate fi demis, în replica la solicitarea liberalilor adresata prefectului.

'Vocile din PNL care cer încetarea înainte de termen a mandatului de ales local invoca art. 15 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/ 2004 care prevede: 'calitatea de primar si, respectiv, de presedinte al consiliului judetean înceteaza, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în urmatoarele cazuri: e) condamnarea, prin hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate'. Mentionam ca sentinta pe care presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, a primit-o de la Î.C.C.J.R. este cu suspendare si nu i s-au interzis drepturile civile de a alege si a fi ales. În consecinta, nu se impune încetarea înainte de termen a mandatului de presedinte a Consiliului Judetean Sibiu', a precizat recent, Radu Nechit, consilier personal al lui Ioan Cindrea.

Ioan Cindrea a facut recurs în casatie împotriva deciziei Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) care a respins contestatia în anulare pe care a depus-o la decizia condamnarii sale la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

'Precizam ca, în conformitate cu legislatia din România, domnul Cindrea si-a exercitat drepturile legale si a declarat deja recurs în casatie împotriva deciziei Curtii. De asemenea, avocatii sai pregatesc o exceptie de neconstitutionalitate, în baza dispozitiilor art.434, al.1 din Codul de Procedura Penala, care va fi depusa în zilele urmatoare', a mai declarat Radu Nechit.

Cindrea a fost condamnat printr-o decizie definitiva, în septembrie 2015, de catre judecatorii Înaltei Curti de Casatie si Justitie la un an de închisoare cu suspendare, pentru savârsirea infractiunii de conflict de interese, el fiind acuzat ca si-a angajat ilegal sotia la biroul sau parlamentar în perioada cât a fost deputat.

Curtea Suprema a respins ca nefondat apelul declarat de Cindrea si a mentinut condamnarea la un an de închisoare cu suspendare data în decembrie 2014, de un alt complet de judecata de la aceeasi instanta.

Ioan Cindrea a fost trimis în judecata în iunie 2014 de procurorii Parchetului General, dosarul fiind deschis în urma unei sesizari a Agentiei Nationale de Integritate.

Potrivit sesizarii, în perioada octombrie 2009 - februarie 2011, în calitate de deputat, Ioan Cindrea a propus angajarea în cadrul biroului sau de parlamentar a sotiei sale, Amalia Cindrea, si a avizat contractul individual de munca încheiat cu aceasta, contract în baza caruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru el în cuantum total de 35.061 lei, suma platita din bugetul Camerei Deputatilor.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.