Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Thaci îşi retrage proiectul de înfiinţare a unei armate naţionale

kosovo

Preşedintele kosovar, Hashim Thaci, a renunţat joi să înfiinţeze rapid o armată, un proiect căruia i se opun aliaţii săi occidentali, transmite AFP. După războiul care a dus la separarea Kosovo de Serbia (1998-1999), apoi la independenţă (2008), integritatea sa teritorială este asigurată de o forţă multinaţională condusă de NATO.

Insuficient pentru Hashim Thaci care, la începutul lunii martie, şi-a anunţat intenţia de a supune votului o lege privind înfiinţarea unei armate cu 5.000 de soldaţi, fără să treacă printr-o reformă constituţională ce ar necesita acordul reprezentanţilor minorităţii sârbe (120.000 de persoane). "Suntem cu toţii de acord că acest proces (crearea unei armate) necesită schimbări constituţionale", a declarat joi preşedintele Thaci. "Vom înfiinţa o armată a Kosovo care să fie parte integrantă a NATO, şi nu o armată a Kosovo care să fie izolată", a explicat el, conform Agerpres.

NATO, ca şi Statele Unite al căror aliat fidel este Hashim Thaci, şi-au exprimat opoziţia faţă de acest proiect şi au avertizat că vor aduce în discuţie sprijinul acordat Forţei de securitate a Kosovo (KSF), cantonată la acţiuni de protecţie civilă. Decizia lui Hashim Thaci a intervenit în contextul detensionării, după mai multe luni, a relaţiilor dintre Pristina şi Belgrad. Reprezentanţii sârbilor din Kosovo au decis luni să pună capăt la şase luni de boicotare a parlamentului şi guvernului. Ei deţin zece din cele 120 de locuri în legislativ şi au trei miniştri. Serbia refuză să recunoască independenţa fostei sale provincii, locuită majoritar de albanezi, dar în 2011 a demarat, sub egida Uniunii Europene, un proces de normalizare a relaţiilor bilaterale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.