Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PRESIUNE din Parlament pe Carmen Dan: opoziția se coalizează împotriva Ministerului de Interne

Inquam Photos / Octav Ganea
Carmen Daniela Dan

Situația din Ministerul de Interne cu cei care se pensionează și apoi sunt reangajați crează vâlvă în Parlament. La inițiativa PNL, la care s-au raliat și cei de la PMP și USR, se solicită înființarea unei comisii speicale de anchetă privind pensionarea și reangajarea celor din MAI.

Citește și: Mihai Tudose i-a luat pe toți prin surprindere: vizită neașteptată a premierului

Prezentul Proiect de Hotărâre are drept scop înființarea Comisii parlamentare de ancheta privind pensionarea și reangajarea unor persoane în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Legislația în vigoare dă posibilitatea cadrelor militare și funcționarilor publici cu statut special din cadrul MAI, de a ieși la pensie anticipat, beneficiind de pensie de serviciu. Dincolo de această facilitate prevăzută de lege pentru această categorie profesionala, legislația prevede și o procedură de calcul care avantajează angajații MAI.

Această situație, încă de la apariția legislației în materie, a fost catalogată ca fiind una temporară și a determinat o creștere în ultimul an de cereri de ieșire la pensie, a unor angajați MAI cu vârste cuprinse între 40-45 de ani în mare majoritate.

Existența acestei legislații este strâns legată de interesele politice ale PSD. Astfel, în anul 2015, Parlamentul controlat de PSD a votat o noua Lege a Pensiilor Militare, Legea 223/2015. Legea prevedea beneficii atat de mari pentru pensionarii militari, incat era complet nesustenabila si a fost nevoie de o ordonanta de urgenta asumata de Guvernul Ponta (OUG 57/2015) pentru ca legea sa intre in vigoare din 2016.

Sub povara cresterilor de salarii si pensii asumate in campania electorala si puse in practica de la inceputul anului, guvernul se confrunta cu o crestere alarmanta a deficitului bugetar. Astfel, bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele sase luni ale acestui an cu un deficit de 6,3 miliarde lei, reprezentand 0,77% din PIB, un deficit cu 61,5% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pentru anul viitor, deficitul se anunta si mai problematic, dat fiind ca va intra in vigoare Legea salarizarii unitare pentru toate categoriile de bugetari.

În aceste condiții, Guvernul a pus problema închiderii acestui robinet și modificării legislației începând cu 15 septembrie. Acest anunt a facut ca un număr foarte mare de angajați MAI să încerce să prindă acest ultim tren și să iasă la pensie în condiții avantajoase, ceea ce a creat un aflux de cereri de pensionare în rândul cadrelor MAI, în contextul în care oricum în ultimul a s-au înregistrat numeroase cereri de trecere în rezervă..

Unii șefi din structurile MAI, deși au ieșit la pensie au dorit să își continue activitatea în cadrul ministerului și beneficiind în ultimele luni de susținerea ministrului, au fost reîncadrați pe funcții extrem de importante.

Există în acest sens cazuri concrete. Este vorba despre doamna Popescu Alina, comisar -şef de la IPJ Olt. Doamna Comisar - sef, a fost adusă în structura centrală a MAI  începând cu 1 ianuarie 2017, fapt ce a determinat o creștere salariala  consistentă. După exact 6 luni, adică termenul prevăzut de lege, doamna a făcut cerere de pensionare, care i s-a aprobat și a devenit beneficiară a pensiei de serviciu, de peste 10.000 de lei,  la doar 44 de ani. Ulterior doamna Comisar sef a fost reîncadrată în MAI.,

Un alt caz este cel al secretarului de stat din MAI,  Cornel Gabriel  Ciocoiu Acesta a solicitat pensionarea și la 45 de ani, a  trecut în rezervă cu grad de general și o pensie lunară de peste 13.000 lei. A doua zi după ce în Monitorul Oficial a apărut decretul de trecere în rezervă, Ciocoiu a fost reangajat, prin decizie semnată de premierul Mihai Tudose, fix pe poziția avută înainte de pensionare. Iata cronologia evenimentelor în ceea ce privește evoluția chestorului Ciocoiu:

- 29 martie 2017 - este numit secretar de stat in MAI

- 20 iunie - pleaca din functie

- 29 iunie - presedintele Klaus Iohannis semneaza trecerea in rezerva a chestorului (echivalent general)

- 30 iunie - premierul Mihai Tudose semneaza decretul de numire in functia de secretar de stat in MAI a lui Corneliu Ciocoiu.

Și exemplele în ceea ce privește situația reangajărilor din MAI pot continua, numeroase persoane angajate în structura centrala a MAI, provenind din rândul tinerilor beneficiari ai pensiilor de serviciu.

Practic, conducerea MAI, și-a pensionat pilele din instituție la vârste până în 45 de ani care beneficiază de pensii de 12-13.000 lei și i-au reangajat consilieri, în condițiile în care sistemul înregistrează un deficit de cel putin 20.000 de oameni.

Acest deficit este recunoscut de chiar Ministrul Carmen Dan, care la sfârșitul lunii iunie afirma recunoștea această cifră, ba mai mult arăta că numai în Poliția Română există o lipsă de 9.668 cadre. Ulterior, în vara acestui an, au survenit ieșirile masive din sistem, prin pensionare anticipată,  ca urmare a informațiilor apărute în legătură cu iminența schimbării legislației în materia pensionării cadrelor din sistem. Pe parcursul acestei veri, numeroși angajați MAI și-au depus dosarul de pensionare. Au fost situații în care unități ale poliției sunt pur și simplu în situația în care ar trebui desființate, fiind departe de a putea funcționa.

Această practică a reangajării unor cadre trecute în rezervă anticipat și care beneficiază de pensii de serviciu uriașe, este extrem de gravă, în condițiile în care nu se știe în acest moment care sunt dimensiunile reale ale fenomenului. Dacă la nivel central societatea civilă, presa a scos la iveală o serie de cazuri devenite celebre, la nivelul județelor, a structurilor subordonate ministerului situația reală nu este cunoscută.

De aceea, considerăm că este necesar ca Parlamentul, să se implice în această problematică, iar înființarea Comisiei speciale de anchetă să fie instrumentul prin care să o facă.

Comisia de anchetă va trebui:

- să verifice modul în care s-au făcut angajările în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a unor persoane care anterior au fost pensionate și au beneficiat de pensie de serviciu;

- Să verifice statutul și atribuțiile în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a persoanelor care au fost reangajate după ce anterior fuseseră pensionate;

- Să verifice modul în care s-au derulat procedurile prevăzute de lege în contextul pensionării și ulterior angajării acelorași persoane în cadrul Ministerului Afacerilor Interne;

- Să verifice modul de respectare a normelor legale în ceea ce privește îndeplinirea atribuțiilor de ordonator principal de credite, în contextul derulării procedurilor de pensionare și ulterior reangajare în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a acelorași persoane.

Această situație, determinată de asa numita politică de cadre din MAI reprezintă o ofensă la adresa militarilor, polițistilor și acelorlalți angajați ai instituției care își fac treaba în condiții grele, cu multe lipsuri,  fără a urmări obținerea de sinecuri și avantaje cu sprijin politic.

Față de cele arătate mai sus vă supunem spre dezbatere și adoptare prezentul proiect de hotărare a Camerei Deputaților

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.