Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Previziunea lui Ponta

Inquam Photos / Octav Ganea
ponta

Victor Ponta a declarat în weekend că Mihai Tudose va fi cel care va prelua partidul de la Liviu Dragnea, bazându-și afirmația pe două mari argumente:

1. Dragnea este o slăbiciune pentru PSD. Are doar 15% încredere, în vreme ce partidul are 40%

2. Mihai Tudose nu mai poate fi schimbat din funcție de Dragnea

Citește și: Victor Ponta anunță schimbarea lui Liviu Dragnea

Chiar dacă ambele argumente sunt valide, nu există o legătură directă de cauzalitate între afirmația lui Ponta și argumentele pe care acesta le-a prezentat.

Într-adevăr, dintre toți președinții PSD, Liviu Dragnea este cel care stă cel mai prost în sondaje. Însă, unii dintre social-democrați pot vedea în asta o oportunitate. Având un grad de favorabilitate atât de scăzut, actualul președinte al PSD nu se poate gândi în termeni reali la o candidatură proprie la prezidențiale. Acest lucru înseamnă că funcția rămâne deschisă în tabăra social-democrată. Dacă la șefia PSD ar veni un politician precum Gabriela Firea, fără doar și poate, competiția ar fi închisă. Acesta este un motiv important pentru ca alți doritori din PSD la cea mai importantă funcție în stat, să-l susțină în continuare la șefia partidului pe Liviu Dragnea.

În al doilea rând, Ponta vorbește despre faptul că, indiferent de acțiunile lui Tudose, acesta nu mai poate fi schimbat din funcție de Dragnea. E drept că foarte puține sunt motivele pentru care social-democrații ar accepta să susțină o nouă moțiune de cenzură împotriva propriului premier.

Însă, la fel de adevărat este că Mihai Tudose nu mai este la prima tinerețe, nu pare să fie încărcat de aceleași ambiții revoluționare manifestate de Grindeanu. Pe de altă parte, ca să fim corecți până la capăt, nici la Grindeanu aceste ambiții nu au fost vizibile decât în momentul în care era prea târziu pentru Dragnea să mai rezolve situația într-o manieră prin care să nu piardă atât de multe puncte.

În concluzie, putem explica afirmația lui Ponta prin simpla dorință de a băga bățul prin gard în relația dintre Tudose și Dragnea. Însă, chiar dacă actualul premier își permite teoretic să negocieze cu șeful partidului de pe o poziție de forță, nu există încă niciun indiciu care să ne demonstreze că își și dorește acest lucru.

Sunt însă destui cei care și-ar dori funcția de președinte al PSD. Pentru a-și păstra scaunul în siguranță, Liviu Dragnea trebuie să se îngrijească tot timpul de relația pe care o are cu Mihai Tudose. Pentru că nimeni nu se va ridica împotriva sa, câtă vreme nu îl are de partea sa și pe șeful Executivului, cel care ține până la urmă în mână pâinea și cuțitul. Iar Dragnea demonstrează că este conștient de această realitate, fiecare raportare publică la actualul premier fiind extrem de cuminte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.