Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primii civili se întorc în cartierul al-Mechleb din Rakka, fostul fief în Siria al Statului Islamic

reuters
raqqa

Sute de locuitori din Rakka au revenit acasă în ultimele zile, în primul val de întoarceri după ce o alianţă arabo-kursă a dislocat gruparea Statul Islamic din cel mai important fief al său în Siria, a anunţat această forţă, relatează AFP, conform news.ro.

Statul Islamic a pierdut Rakka pe 17 octombrie, după mai multe luni de confruntări armate cu Forţele Democratice Siriene (FDS), susţinute de Washington.

Zeci de mii de persoane au figit din acest oraş situat în nordul ţării în cursul ofensivei care l-a transformat într-o localitate fantomă, înţesat cu mine de către jihadişti.

Într-un comunicat, FDS au anunţat că ”sute de locuitori” din al-Mechleb, un carier din estul oraşului, s-au întors acasă.

”FDS i-au informat pe civilii din al-Mechleb că se pot întoarce acasă după ce echipe de deminare au terminat de curăţat întregul cartier de explozibili puşi (...) de Statul Islamic în case”, potrivit acestui text.

Acesta este ”primul cartier în care se întorc locuitori după eliberarea oraşului”, au precizat FDS.

După cucerirea Rakka, FDS au ocupat oraşul, pentru a permite lansarea operaţiunilor de deminare, care continuă în alte cartiere.

În ultimele săptămâni, numeroşi locuitori s-au adunat la barajele ridicate de FDS, încercând să se ducă în cartierele lor să-şi vadă casele.

Unii civili care au reuşit să treacă de interdicţii au fost ucişi de mine.

Jihadiştii - care deţineau controlul asupra unui vast teritoriu atât în Siria, cât şi în Irak, în urmă cu doar câteva luni - au fost respinşi într-o zonă din vestul Irakului şi estul Siriei ce constituie ţinta unor ofensive de ambele părţi ale frontierei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.