Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul general iese la rampă și avertizează: Ce se întâmplă dacă se modifică Codul Penal

augustin lazar

Aproximativ 25 - 30 de parlamentari trimiși în judecată de Parchetul General, pentru conflict de interese, vor fi achitați, în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului Penal, a declarat, miercuri, procurorul general Augustin Lazăr, într-un interviu acordat RFI.

”Cine sunt interesaţi de această modificare a legii? Avem de la 25 - 30 de parlamentari care au fost trimişi în judecată pentru conflict de interese numai de către Parchetul General. Apoi mai există şi alte persoane. Consilieri locali, primari etc care au fost trimişi în judecată. Toţi aceştia vor fi achitaţi, dacă va fi promovat în această formă proiectul de lege”, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general al României.

Vedetele care beneficiază de ordonanţele Guvernului Grindeanu

Lazăr acuză faptul că ordonanţa de urgenţă a fost promovată în condiţii lipsite de transparenţă, iar caracterul de urgenţă al schimbării regimului penal al conflictului de interese nu poate fi justificat.

”Infracţiunea de conflict de interese a fost golită de conţinut aşa cum a fost ea modificată pe motivul foarte subtil că a fost declarată o anumită parte a textului neconstituţională. Iniţiatorul proiectului de ordonanţă a venit cu o «inginerie» juridică pe care a mai încercat-o şi anterior spunând aşa: folosul patrimonial care este prevăzut în textul de lege ca urmare a infracţiunii conflict de interese să aibă un caracter necuvenit. Iată cum acest text de lege, care a fost folosit de organele judiciare pentru combaterea corupţiei, a fost lipsit de conţinut şi, în continuare, cei pe care noi i-am trimis în judecată pentru această faptă vor fi achitaţi. Toată lumea va demonstra că folosul este «cuvenit». Dacă un primar a încheiat un contract cu soţia lui, iar soţia a făcut prestările de servicii, conflictul de interese nu mai poate fi probat. Legea sancţionează lipsa de moralitate în dirijarea fondurilor (n.r. publice) către anumite persoane”, a argumentat procurorul general.

O altă nemulţumire a sa vizează introducerea pragulului minim de 200.000 de lei ca prejudiciu pentru inculparea pentru abuz în serviciu.

”Este un exemplu de aplicare «creativă» în interesul cuiva a situaţiei că a declarat Curtea Constituţională drept neconstituţională acea expresie: «în mod defectuos». De aici încolo, este contribuţia cuiva care vrea să lipsească de conţinut infracţiunea de abuz în serviciu în sensul că foarte multe fapte care se comit pe la primării sunt până la 200.000 de lei. Ce vom face cu acestea? Vor fi dezincriminate, iar cele care se află pe rolul instanţelor vor fi achitate. Iar alţii vor încerca să facă expertize pentru a demonstra că prejudiciul lor este sub 200.000 de lei”, a estimat Lazăr.

Ministerul Educației, precizări importante privind regulamentul de funcționare CNATDCU

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.