Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunerea lui Predoiu

agerpres.ro

În dezbaterea electorală de la Antena3, candidatul PNL a făcut o propunere celorlalți competitori care se revendică de dreapta. Ea nu e nici măcar nouă. Stă sub vechiul și zdrențuitul stindard anti-PSD: ”unitatea dreptei”. Au mai aruncat-o în spațiul public și Nicușor Dan și Ciprian Ciucu (în vremea când era candidat M10) – să dăm voturile celui mai bine plasat în sondaje, ca să nu câștige Firea.

Dacă e onestă, propunerea lui Predoiu nu e realistă. Dar poate n-a fost decât o mănușă aruncată celorlalți, de ochii publicului. Așa cum a fost și inițiativa liberalilor care s-au ”luptat” la CCR pentru votul în două tururi, spre binele dreptei. Arăți că mori de grija dreptei unite (doar arăți) și dreapta unită (orice o fi însemnând asta) te votează pe tine.

Să presupunem însă că a fost mai mult decât un joc de imagine. Ce șanse de realizare ar putea avea acest scenariu în ultima săptămână de campanie?

În primul rând, avem o problemă cu metoda. Cine măsoară și cum? Nicușor Dan tocmai a prezentat un sondaj de opinie comandat de USB săptămâna trecută, din care reiese că e mai bine plasat decât Predoiu. Predoiu i-a sărit la beregată și l-a acuzat de intoxicare. Probabil o să apară curând un sondaj care va arăta că Predoiu e mai bine plasat decât Nicușor Dan. Turcescu a declarat, la rândul lui, că nu crede în sondaje și, din experiența lui jurnalistică, toate măsurile demoscopice de campanie sunt trucate și manipulatoare. Așadar, cum se vor înțelege competitorii de ”dreapta” asupra agenției care va măsura candidatul mai bine plasat?

În al doilea rând, avem problema clasică a ”blatistului”. Turcescu (PMP) sau Barbu (ALDE), știind că se bat pentru al treilea loc (tot conform sondajelor realiste), nu vor accepta niciodată o asemenea înțelegere, dar ar fi deosebit de încântați ca Nicușor Dan și Predoiu să o facă. De ce? Simplu. Dacă Predoiu, de pildă, ar fi cel care se retrage, Turcescu sau Barbu ar putea spune electoratului liberal  - ”Ați fost trădați! Votați-ne pe noi!”. Da, poate că acum voturile lui Predoiu și Nicușor puse în același coș ar fi suficiente pentru a o depăși pe Firea, dacă ar rămâne în cursă doar unul din cei doi. Numai că, atâta vreme câte există alt competitor care se revendică de dreapta și care nu e parte din înțelegere, o parte din voturi s-ar putea dilua spre acesta.

În alt treilea rând, la votul într-un singur tur, miza partidelor este mai mare decât cea a candidaților. Fiecare partid își dorește să aibă un vector în cursă, iar acesta este chiar aspirantul la fotoliul de primar. De ce să renunțe un partid la acest vector? Chiar și în ultima săptămâna de campanie, dacă, să zicem, Nicușor Dan ar renunța în favoarea lui Predoiu, n-ar fi exclus ca o parte din alegătorii USB să dezerteze și ei spre PNL sau, la fel de rău, să prefere să stea în casă, având în vedere că dispare ”miza personalizată”. De ce ar risca un partid să piardă voturi?

Așadar, nu există nicio rațiune ca vreun partid să-și retragă candidatul în plină campanie electorală. Dimpotrivă, rațional este pentru orice partid să-l mențină și să nu facă niciun fel de înțelegeri înainte ca voturile să fi fost aruncate în urnă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.