Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REACȚIA Europei după victoria lui Macron: Ce au spus marii lideri de pe continent

Business Insider
macron

Oficialii europeni au fost printre primii care au reactionat duminica seara la alegerea centristului Emmanuel Macron la presedintia franceza, salutand o "victorie" pentru Europa, apoi si presedintele american Donald Trump l-a felicitat pentru "victoria detasata", scrie AFP.

Francezii au ales un "viitor european", a salutat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Presedintele Consiliului European Donald Tusk a salutat decizia francezilor pentru "Libertate, Egalitate, Fraternitate", conform Agerpres.

Citeste si: S-a ÎNCHEIAT numărătoarea în Franța: Cu ce procent a câștigat Macron

"Contam pe Franta, in inima Europei, pentru a schimba intreaga Uniune si pentru a o aduce mai aproape de cetateni" a sciris pe Twitter presedintele Parlamentului European Antonio Tajani felicitandu-l pe Emmanuel Macron.

"Felicitari lui Emmanuel Macron pentru victoria sa de astazi ca urmatorul presedinte al Frantei", a scris presedintele american Donald Trump pe Twitter. "Astept cu nerabdare sa lucrez cu el".

Hillary Clinton, adversarul dl Trump in 2016 la alegerile prezidentiale, a vorbit pe Twitter despre o "victorie pentru Macron, pentru Franta, UE si din lume".

"Felicitari poporului francez. Ati votat pentru unitate impotriva diviziunii, pentru speranta mai degraba decat pentru frica", a salutat victoria lui Macron reverendul Jesse Jackson, celebru activist pentru drepturile civile americane.

Victoria domnului Macron este "o victorie pentru o Europa puternica si unita si pentru prietenia franco-germana¬, a declarat Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, care apoi vorbit cu Macron la telefon.

Premierul britanic Theresa May il "felicita calduros" pe Emmanuel Macron, a declarat un purtator de cuvant. "Premierul a reiterat faptul ca Marea Britanie doreste un parteneriat puternic cu o Uniune Europeana sigura si prospera dupa Brexit", a anuntat Downing Street.

Citeste si: VIDEO Primul discurs al lui Emmanuel Macron ca preşedinte: Ce a anunţat noul şef al statului francez

Cu toate acestea, Nigel Farage, fostul lider al partidului UKIP, antieuropean, si unul dintre principalii actori ai victoriei taberei DA la referendumul privind Brexitul, a deplans rezultatul alegerilor franceze. "O inselaciune uriasa a fost aprobata prin vot. Macron va fi marioneta lui Juncker", a scris N. Farage pe Twitter.

Victoria lui Emmanuel Macron este "o victorie simbolica impotriva miscarilor protectioniste si reprezinta un vot de incredere in UE", a salutat si prim-ministrul japonez Shinzo Abe alegerea centristului.

Presedintele Comitetului pe probleme internationale al Dumei de Stat, Alexei Pushkov din Rusia a declarat ca "dezamagirea va instala foarte repede", printre alegatorii domnului Macron, care mosteneste,in opinia sa, o "tara divizata, scindata."

Au salutat, de asemenea, alegerea lui Emmanuel Macron si prim-ministrul canadian Justin Trudeau, presedintele ucrainean Petro Porosenko, premierul grec Alexis Tsipras, cel Italian, Paolo Gentiloni, premierul spaniol si cel begian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.