Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recurs la ONU al unor primari care se opun mariajului între persoane de acelaşi sex

twitter.com
atentat franta

Primari francezi au anunţat miercuri că vor depune vineri un recurs la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) pentru a denunţa ''încălcarea libertăţii de conştiinţă'' ce reprezintă pentru ei obligaţia de a căsători cupluri homosexuale, relatează AFP. Această procedură la Comitetul ONU pentru drepturile omului este susţinută de către circa treizeci de aleşi din cadrul asociaţiei 'Maires pour l'enfance' ('Primari pentru copii'), care se opune legii din mai 2013 ce permite mariajele între persoane de acelaşi sex.

Primarii care refuză să oficieze astfel de mariaje riscă sancţiuni disciplinare, cereri de despăgubiri şi daune morale, dar şi până la cinci ani de închisoare şi o amendă de 75.000 de euro. ''Nu există deloc o clauză de conştiinţă'' în lege, a deplâns un responsabil al asociaţiei, Franck Meyer, într-o conferinţă de presă. ''Nu vrem să căsătorim doi bărbaţi. Nu vrem să căsătorim două femei. Pentru noi, mariajul înseamnă un bărbat şi o femeie'', a continuat el, conform Agerpres.

Recursul la ONU vizează ''de a face să se constate încălcarea libertăţii de conştiinţă a aleşilor'', în contextul în care Declaraţia universală a drepturilor omului garantează acest drept pentru orice individ, a precizat avocatul Claire de la Hougue. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat în noiembrie 2012 că legea se aplică ''pentru toţi, respectând totuşi libertatea de conştiinţă'', după care a revenit asupra declaraţiilor sale. AFP aminteşte că o femeie primar socialistă din Marsilia (sud), care, din convingeri religioase, a refuzat să oficieze mariajul între două femei în oraşul său, a fost condamnată la cinci luni de închisoare cu suspendare. Asociaţia ''Maires de l'enfance'' a epuizat toate căile de atac în justiţia franceză, care nu le-a recunoscut ''libertatea de conştiinţă''.

O procedură este, de asemenea, în desfăşurare începând din 2015 la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), procedură iniţiată de către 146 de aleşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.