Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relaţiile americano-egiptene redevin cordiale. Jim Mattis a ajuns la Cairo

The Forward
Jim Mattis in egipt

Ministrul apărării american, Jim Mattis, a sosit joi în Egipt pentru a continua încălzirea relaţiilor americano-egiptene, la două săptămâni după vizita preşedintelui Abdel Fattah al-Sisi la Casa Albă, relatează France Presse, potrivit agerpres.

În cadrul vizitei lui Al-Sisi în SUA, Donald Trump salutase "munca sa fantastică" la conducerea Egiptului, întorcând pagina critică a administraţiei preşedintelui Barack Obama cu privire la drepturile omului.

Citeşte şi: Până aici a fost! Marea Britanie ÎNCHIDE liberul acces înainte de 8 iunie

La Cairo, Mattis va fi primit de preşedintele Egiptului, apoi se va întâlni la Ministerul Apărării cu omologul său egiptean, generalul Sedki Sobhi.

Cu ocazia acestor discuţii, va fi evocată în special situaţia din Sinai, unde Egiptul se confruntă cu o insurecţie condusă de ramura locală a grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Marţi seara, un poliţist a fost ucis într-un atac vizând un punct de control în apropiere de mănăstirea Sf.Ecaterina, în sudul peninsulei Sinai, atac revendicat de SI.

Oficialii Pentagonului sunt de asemenea preocupaţi de securizarea frontierei libiene pentru a preveni infiltrarea jihadiştilor SI în Egipt dinspre Libia.

În plus, la Washington există îngrijorări în legătură cu posibilitatea ca soldaţi ruşi să fie prezenţi în partea de vest a Egiptului, chiar dacă Cairo a negat în mod oficial.

Citeşte şi: Intenţiile americane sunt tot mai evidente: 'EXCLUDEM orice negociere cu Kim Jong-un' - VIDEO

Fostul comandant al forţelor americane în Orientul Mijlociu, Jim Mattis cunoaşte bine Egiptul şi pe responsabilii săi militari.

Mattis, care a venit la Cairo din Riad, va pleca joi după-amiază în Israel, în cadrul turneului din această săptămână în Orientul Mijlociu şi la Djibouti, stat din Cornul Africii.

Niciun anunţ special nu este aşteptat în cursul acestor întâlniri, pe care Mattis le prezintă ca momente de "ascultare", în timp ce noua administraţie americană îşi pune propria amprentă diplomatică şi militară în Orientul Mijlociu.

SUA alocă în fiecare an circa 1,5 miliarde de dolari ca ajutor Egiptului, dintre care 1,3 miliarde în domeniul militar.

Citeşte şi: Cum l-au făcut ruşii pe Donald Trump preşedinte al Statelor Unite

Casa Albă, care tocmai a lansat o dezbatere bugetară ce se anunţă furtunoasă pe fondul reducerii drastice a ajutorului internaţional, a promis să menţină un nivel de sprijin puternic Egiptului, dar fără a preciza vreo sumă.

Administraţia preşedintelui Barack Obama şi-a îngheţat ajutorul militar Egiptului în 2013, după destituirea preşedintelui islamist Mohamed Morsi şi represiunea sângeroasă a susţinătorilor săi. Dar rolul esenţial al Egiptului, cea mai populată dintre ţările arabe, a determinat Casa Albă să-şi flexibilizeze poziţia în 2015, chiar dacă relaţiile au rămas dificile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.