Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România pune bani pentru avioane si submarine: Planul NATO cu TRUPE DE ELITĂ în fața Rusiei

facebook.com
armata arcul de triumf

Statele europene din cadrul NATO s-au pus de acord joi asupra achiziţionării la comun a unor avioane şi submarine şi iau în calcul înfiinţarea unui nou centru de comandă pentru trupele de elită, transmite Reuters, precizând că demersul ar fi o încercare a europenilor de a le demonstra americanilor că îşi iau în serios propria securitate.

Una dintre iniţiative include şi România, care va colabora cu Germania şi Cehia în cadrul unor misiuni de antrenament şi în desfăşurarea de forţe terestre, scrie agerpres.ro.

Citește și: Șoc, Șoc, Șoc! Klaus, divorțat de Carmen!

Miniştrii Apărării din Franţa şi Germania au semnat la sediul de la Bruxelles al NATO acorduri ce prevăd cumpărarea de avioane de transport Lockheed Martin C-130J, în timp ce Germania, Belgia şi Norvegia se vor alătura Olandei la achiziţionarea unei flote de avioane de realimentare Airbus A330.

'Această cooperare multinaţională prin intermediul NATO este o cale precisă prin care statele îşi pot îmbunătăţi semnificativ forţele armate, asigurând în acelaşi timp produse de cea mai bună calitate pentru sumele plătite de contribuabili', a spus Rose Gottemoeller, adjuncta Secretarului General al NATO.

Citește și: Profesoara de română, soție de preot, mamă a 3 copii, arestată pentru relații sexuale cu un elev de la seminarul teologic: E și gravidă cu el / VIDEO

Scrisorile de intenţie sunt cele mai recente semnale că aliaţii europeni din cadrul NATO se pregătesc să pună capăt unei lungi perioade în care strategiile lor de apărare au fost în concurenţă, fapt ce a lăsat Europa dependentă de SUA pentru demersuri simple precum realimentarea în aer a avioanelor de luptă.

Noul secretar american al Apărării, Jim Mattis, a avertizat miercuri aliaţii NATO că, dacă nu încep să investească mai mult în propria apărare, sprijinul SUA s-ar putea diminua.

Citește și: Au făcut dragoste în sala de cinema din Suceava / VIDEO 18+

Reuters notează că una dintre problemele europenilor este şi duplicarea. Armatele statelor din UE deţin 19 tipuri de vehicule de luptă blindate, în timp ce armata SUA are o singură astfel de divizie, iar fondurile irosite ajung la 25 de miliarde de euro pe an, potrivit unor estimări ale Comisiei Europene.

Alte decizii luate de aliaţii NATO includ acordul Franţei ca avioane belgiene şi olandeze să poată folosi spaţiul său aerian în cazul unui conflict sau în cazul unei ameninţări din partea unei alte ţări. Altfel spus, un avion belgian aflat în urmărirea unei aeronave inamice nu ar mai fi obligat să se oprească la intrarea în spaţiul aerian francez.

Citește și: Face portretele vedetelor din…legume: Ce a folosit la portretul lui Donald Trump / VIDEO

Aliaţii mai intenţionează să implice un nou centru de comandă pentru forţele speciale daneze, olandeze şi belgiene. Centrul ar putea fi folosit şi de alte state NATO, în condiţiile în care multe ţări din alianţă nu dispun de o astfel de facilitate.

Nu a fost decisă amplasarea noului sediu al centrului.

Citește și: Hamsterii sălbatici au devenit canibali: De ce se transformă în fiare

Alte planuri includ achiziţionarea de către Norvegia şi Germania a unei noi clase de submarine, U212As, care sunt mai eficiente în detectarea, urmărirea şi deschiderea focului asupra submarinelor sau a navelor inamice.

De asemenea, Germania a fost de acord să deruleze misiuni de antrenament şi să desfăşoare forţe terestre în colaborare cu forţele armate din România şi Cehia. Cele două ţări vor furniza câte o brigadă compusă din câteva mii de trupe în cadrul unei divizii mai ample ce va fi sub comandă germană.

Citește și: DETALII incredibile despre cum s-a ajuns la SOROISM în România. Rolul consultanților israelieni în campania din alegerile parlamentare

Despre toate aceste înţelegeri convenite de statele membre, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că 'în acest fel o să fim mai eficienţi în acţiunile noastre, în condiţiile în care aliaţii se confruntă cu un mediu de securitate mai solicitant şi plin de provocări'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.