Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sabia lui Orban deasupra capului parlamentarilor PNL. Pregătiri și sancțiuni pentru ziua votului pe moțiunea de cenzură

Inquam Photos / Octav Ganea
ludovic orban rusine psd

În PNL nu  trece săptămâna fără noi amenințări cu sancțiuni  din partea conducerii de partid  pentru  liberalii mai indisciplinați sau care fraternizează cu  adversarii politici.  După comunicatori și  liderii de filiale cu partipriuri politice, acum se anunță măsuri dure pentru  parlamentarii liberalii care vor absenta la dezbaterea  și votarea  moțiunii de cenzură din Parlament.

Conducerea PNL se așteaptă ca majoritatea PSD-ALDE să fixeze mai degrabă ziua dezbaterii și votării moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului pentru finele acestei săptămâni, decât săptămâna viitoare. Așa, cu parlamentarii  liberali prizonieri la București,  actuala Putere nu le-ar da timp  celor din PNL pentru a putea organiza proteste de amploare în  teritoriu și nici la București cu  ocazia acestei moțiuni, susțin surse  din conducerea liberală.

Astăzi vor  fi convocate Birourile permanente reunite al Camerei Deputaților și Senatului, pentru a aproba plenul reunit de joi, potrivit acelorași surse. Conform regulamentului Parlamentului, trebuie să treacă un interval de minim trei zile de la citirea unei moțiunii de cenzură într-o ședință a plenului reunit, pentru a putea convoca ulterior un alt plen în care să fie dezbătută și votată moțiunea de cenzură.

Când se trece la  calcule aritmetice pe hârtie,  liberalii nu se pot baza pe  foarte multe  voturi. PNL se poate baza pe cele 98 de voturi ale propriilor parlamentari, dar și pe  cele ale USR, PNP și ale grupului ProRomânia , condus de  Victor Ponta și Daniel Constantin. Un total de 175 de voturi, față de cele  242 deținute de coaliția PSD-ALDE. Totul depinde de  UDMR și  grupul  minorităților naționale cu  cele 47 de voturi în coș, dar și de eventualele defecțiuni  dorite în rândurile parlamentarilor Puterii.

În fapt, după  ultimele   negocieri purtate, PNL nu se poate  baza  decât pe voturile a câtorva  aleși ai  minorităților etnice. Restul  merg  pe mâna PSD. La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat deja că parlamentarii Uniunii se vor abţine la moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR împotriva Guvernului Tudose.

În aceste  condiții, liberalilor nu le mai rămâne decât  să facă  o figură frumoasă în ziua  votului, printr-o mobilizare exemplară.  Potrivit surselor citate, la ultima  ședință de  Birou Executiv,  Ludovic Orban a cerut ca toți parlamentarii să fie prezenți în plen pentru a susține  acest demers, indiferent de ziua și ora la  care va fi convocată.

"Ne pregătim și pentru eventualitatea în care cei de la PSD vor fixa dezbaterea  și votul pentru finele acestei săptămâni, când mai toți parlamentarii se află deja  în teritoriu. La noi nu vor  fi acceptate absențele. Până și cei bolnavi au fost convocați. Cine va  absenta, motivat sau nemotivat, își poate lua adio de la funcțiile din partid, de pe listele viitoare de candidați și  riscă chiar excluderea  din PNL. Orban a  fost  foarte explicit în această privință", mai susțin sursele citate.

Cu toate acestea, președintele PNL a mai emis în trecut avertismente similare cu privire la cei care fac  non-combat  sau au legături de prietenie sau de interese cu diverși reprezentanți ai Puterii. Lista  de comunicatori ai PNL a fost inițial  curățată de câțiva liberali cu astfel de antecedente, ca un exemplu pentru ceilalți. Dar numai momentan, cei vizați revenind la scurt timp pe micile ecrane, în timp ce  anunțata debarcarea  din funcție a liderului PNL Sector 3, Florin Alexe,  pentru  legăturile sale cu primarul social-democrat Robert Negoiță se lasă așteptată.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.