Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în Polonia: Opoziţia formează o coaliţie

Polonia

Mai multe partide poloneze de opoziţie au anunţat joi crearea unei coaliţii susţinute de mişcarea civică KOD (Comitetul de apărare a democraţiei), sub denumirea 'Libertate, Egalitate, Democraţie', pentru a 'apăra statul de drept în Polonia şi locul său în Uniunea Europeană", relatează AFP. 'Trei idei ne unesc: ataşamentul faţă de valorile europene, apărarea ordinii constituţionale în Polonia şi opoziţia faţă de acapararea de către Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a instituţiilor statului", a declarat Mateusz Kijowski, liderul KOD, conform Agerpres.

 

Noua coaliţie reuneşte partide reprezentate în parlament, Nowoczesna (N) al neoliberalului Ryszard Petru şi Partidul ţărănist PSL, precum şi alte formaţiuni de centru şi de stânga, precum Alianţa social-democrată SLD, care nu a mai reuşit să intre în parlament după ultimele alegeri legislative din 25 octombrie, câştigate de partidul PiS a lui Jaroslaw Kaczynski.

 

Cu toate acestea, cel mai mare partid de opoziţie, Platforma Civică (PO, centru) nu a luat o decizie oficială dacă va adera sau nu la organizaţie.

 

'Am făcut un prim pas pentru formarea unei coaliţii', a declarat Ryszard Petru, subliniind că este prea devreme pentru a prevede dacă, la un moment dat, coaliţia va reprezenta un bloc electoral.

 

'Ne aflăm aici mai ales pentru a ne arăta opoziţia faţă de propagarea ideilor eurosceptice' de către majoritatea aflată la guvernare, a afirmat la rândul său liderul SLD, Wlodzimierz Czarzasty.

 

După o serie de manifestaţii pentru apărarea libertăţii presei şi a Tribunalului Constituţional, KOD a anunţat organizarea sâmbătă a unei demonstraţii la Varşovia pentru a apăra locul Poloniei în Uniunea Europeană, sub sloganul: 'Suntem şi rămânem în Europa".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.