Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se cere amânarea numirilor în funcţiile de la INM vizate de Horaţius Dumbravă şi Cristi Dănileţ

danilet

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) solicită amânarea procedurii de numire în funcţiile de la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) care ar fi vizate de judecătorii Horaţius Dumbravă şi Cristi Dănileţ. Solicitarea a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ai cărui membri sunt cei doi.

"În urma vehiculării în presă a faptului că membrii CSM Horaţius Dumbravă şi Cristi Danileţ vor candida pentru ocuparea funcţiei de director al INM, respectiv pentru aceea de formator cu normă întreagă la disciplină etică şi deontologie profesională în cadrul INM, UNJR şi AMR solicită prin prezenta amânarea procedurii de numire în funcţiile menţionate, până la instalarea în funcţie a noului CSM. Dat fiind că mandatul actualului CSM se va încheia în câteva luni, este imperativ ca asemenea decizii privind buna funcţionare a Institutului Naţional al Magistraturii, instituţie ce asigură pregătirea profesională a magistraţilor, să fie luate de către următorul consiliu", se arată într-un comunicat al celor două asociaţii de magistraţi transmis marţi Agerpres.

UNJR şi AMR le reamintesc celor doi membri ai CSM că la începutul mandatului şi-au asumat un standard propriu de integritate publică, printr-o declaraţie a cărei iniţiatori şi susţinători publici au fost. "Prin respectiva declaraţie, cei doi membri CSM şi-au asumat faţă de corpul magistraţilor obligaţia de a nu candida, pe întreaga durată a exercitării mandatului, pentru promovarea în funcţii de execuţie în cadrul instanţelor/parchetelor şi de a nu se delega, detaşa sau transfera de la instanţa/parchetul de la care a fost ales membru CSM; de a nu candida pe întreaga durată a exercitării mandatului pentru numirea în orice fel de funcţii de conducere la instanţe/parchete şi de a nu candida pe întreaga durată a exercitării mandatului pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, declaraţia de integritate a apărut în contextul în care membri din fostul CSM au decis, la final de mandat, să candideze pentru funcţii ce implicau consiliul, asociaţiile profesionale pronunţându-se şi la acea vreme "în mod ferm" împotriva unor astfel de practici. Asociaţiile de magistraţi consideră că demisia din CSM nu rezolvă problema conflictului de interese, deoarece şi în această situaţie "se creează suspiciunea rezonabilă a unui avantaj al acestora faţă de restul candidaţilor". "În contextul în care încrederea în justiţie a scăzut cu 13% într-un singur an, este important ca toate instituţiile sistemului judiciar să arate transparentă şi responsabilitate deplină, mai ales în ceea ce priveşte numirea în funcţiile de conducere din justiţie", se mai menţionează în comunicatul UNJR şi AMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.