Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile secrete, pe urma banilor sifonați din România

conducta bani

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

National:

Unul dintre serviciile secrete romanesti a pornit o campanie operativa fara precedent, in incercarea de a lua urma banilor sifonati din Romania in ultimii ani. Si vorbim aici de „avioane de bani”, la propriu. Sume astronomice scoase cash, cu gentile, in curse aeriene particulare, pe langa care prejudiciile dezvaluite pana acum in cele mai spectaculoase dosare de coruptie instrumentate de catre procurorii DNA par doar „maruntis”. Desigur, chiar daca multora aceasta misiune le poate parea o „lupta cu morile de vant”, colaborarea cu agentiile guvernamntale americane poate aduce insa mari surprize.
Deocamdata, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia naostra, au fost identificate atat traseele folosite pentru transportul banilor din marile combinatii in locuri sigure, cat si parte dintre carausii care, desi in unele cazuri cunoscute persoane publice, nu s-au sfiit sa care geamantanele doldora de bani. Si daca pana acum au fost aruncate pe piata tot felul de presupuse destinatii in care miliardarii si politicienii tarii si-ar fi pus la adapost averile, sursele noastre sustin ca traseul preferat al adevaratilor bogatasi din umbra era cu totul altul, trecand prin Larnaca, Singapore si ajungand pana la Nassau, capitala statului Bahamas.
Genti cu bani
De-a lungul ultimilor ani a rabufnit periodic scandalul scoaterii banilor din tara prin intermediul unei retele globale de off-shore-uri. De altfel, chiar „National” a publicat in exclusivitate lista cu toate multinationalele si miliardarii care, pentru a nu plati taxele fiscale in Romania, transformau sume uriase in societati de tip off-shore din mai multe paradisuri fiscale. Numai ca, de aceasta data, pare sa fie vorba despre o ancheta care, desi aflata in faza incipienta, tinteste mult mai sus, la „next level”. Adica la mai-marii Romaniei care, in timp ce pe la televiziuni si festivitati oficiale le dadeau romanilor lectii cum sa se gestioneze mai bine ca sa-si plateasca birurile la buget, nu se sfiau sa-si scoata miliardele din tara cu gentile. Pentru ca, daca sistemul off-shore mai are scapari si nu asigura o imunitate absoluta, cash-ul este intotdeauna cu totul altceva. Iar aceasta modalitate pare sa fi capatat o amploare si mai mare dupa ce bancile cipriote au inceput sa taxeze suplimentar platile facute prin off-shore. Asa ca, pentru a nu plati aceste comisioane tot mai mari, dar si pentru a fi siguri ca sterg definitiv urma banilor „sifonati” din Romania au inceput sa recurga la gentile in care inghesuiau hartiile de cate 500 de euro. Desigur, cine putea sa recurga la asemenea „arogante” la adresa institutiilor statului roman care, atata amar de vreme, ori n-au putut, ori n-au vrut sa intervina. Ca de stiut au stiut-o cu siguranta! (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

„Şi mai sunt două chestiuni legate de capacitatea administrativă, logistică şi informatică a ANAF – este o problemă, şi altă problemă o reprezintă necesarul de 30, 30 şi ceva de mii de consultanţi fiscali. Şi s-ar putea să luăm decizia ca să nu mai folosim consultanţi fiscali şi să amânăm cu un an, adică să intre în vigoare din 2019 practic (introducera deducerilor pe baze de chitanţe, n.r) , perioadă în care să informatizăm adminstraţia şi omul să nu mai fie nevoit să aibă acei consultanţi fiscali pentru că va primi prin sistem informatic formularele pe care să le trimită înapoi şi să-şi plătească şi taxele şi impozitele”, a precizat Liviu Dragnea, la un post de televiziune. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Presa franceză a cunoscut, în contextul alegerilor prezidenţiale din Franţa, o perioadă extrem de fastă, întrucît ziarele şi revistele s-au vîndut bine iar audienţa emisiunilor televizate a crescut. Există însă o evidentă tendinţă de supralicitare a unor subiecte, care pînă acum a fost relativ străină spiritului francez.
În special viaţa cuplului prezidenţial este scrutată de mediile de informare cu un fel de aviditate care ţine mai mult de dorinţa de a întreţine spectacolul mediatic decît de a informa. Săptămîna aceasta, de exemplu, revista l’Obs publică un dosar intitulat "Fenomenul Brigitte Macron". Iar revista Le Point anunţă pe prima pagină, pe fondul unui portret al lui Macron, că vor avea loc conflicte sociale. "Ça va cogner", este titlul în franceză, ceea ce am putea traduce cu "se va lăsa cu lovituri". Revista anunţă de fapt că între sindicatele care se opun reformei Codului Muncii şi executiv riscă să apară profunde divergenţe, şi că Emmanuel Macron s-ar putea să fie confruntat cu mişcări sociale destul de repede. Un alt dosar din le Point se intitulează "Cum îşi exercită Macron puterea".
In general, în Franţa, după fiecare scrutin prezidenţial, noul locatar de la Palatul Elysée beneficiază de o "perioadă de graţie" de o sută de zile, cînd opoziţia se arată mai clementă faţă de noul şef de stat, inclusiv presa. Cum după alegerile prezidenţiale Franţa se află acum în plină campanie în vederea legislativelor din iunie, această “perioadă de graţie" nu îi este acordată lui Emmanuel Macron. El şi soţia sa nu beneficiază nici de o perioadă de graţie mediatică, pentru că de fapt mediile de informare sunt pe cale să scrie un fel de foileton în stil american despre tot ce se întîmplă la Elysée şi în familia Macron. (Mai multe detalii AICI)

go4it.ro:

De ce este iPhone atât de vizibil în rândurile celebrităţilor? Probabil cele mai cunoscute, la nivel mondial, superstaruri provin din SUA. Acest lucru se întâmplă deoarece este cea mai mare economie a lumii, cea mai mare putere mondială şi acolo există celebrul Hollywood. Vedetele americane preferă iPhone deoarece telefonul - pe lângă faptul că este uşor de folosit, performant şi fiabil - este conceput de o companie din ţara lor, adică Apple. La fel, majoritatea starurilor pop din Coreea de Sud folosesc dispozitive Samsung. Potrivit unui analist, este un sentiment de patriotism pe care şi vedetele îl au, la fel ca toţi ceilalţi oameni.
Samsung a încercat să contracareze acest lucru prin lansarea programului White Glove, prin care şi-a propus să atragă vedete în „barca” sa. Eforturile au dat roade. Nume cunoscute precum Jay Z, LeBron James sau Martha Stewart au ajuns să folosească smartphone-uri Galaxy. Ca parte a programului, un reprezentant al companiei merge la o celebritate şi îi prezintă în detaliu cel mai nou smartphone Samsung. Terminalul este personalizat special pentru utilizatorul respectiv. Dispozitivul îi este lăsat cadou vedetei, care decide apoi dacă îl foloseşte sau nu. Totuşi, uneori apar neplăceri. Sportivul LeBron James s-a plâns pe Twitter că telefonul lui Samsung Galaxy Note, primit tot prin acest program, s-a resetat singur şi i-a şters toate datele. Ulterior a încercat să „dreagă” lucrurile, dar pata pe imaginea Samsung a rămas.
În cazul şefilor de stat alegerea nu este în majoritatea cazurilor lăsată la latitudinea lor. Vladimir Putin declara la un moment dat că nu are telefon mobil, dar ulterior a fost văzut cu un model de smartphone cu Android special realizat pentru el de compania rusească MTS. Angela Merkel foloseşte un BlackBerry cu un cip de criptare suplimentar, iar Donald Trump a fost forţat de serviciile secrete să renunţe la smartphone-ul Samsung Galaxy, de pe care publica în campania electorală mesaje pe Twitter, în favoarea unui model (necunoscut) securizat. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.