Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Kurzii au începutul recensământul populaţiei

twitter.com
siria Manbij Jarabulus, Kobane

Administraţia semiautonomă kurdă din Siria a început luni recensământul locuitorilor din regiunile pe care le controlează în nord-estul ţării aflate în război, o iniţiativă al cărei obiectiv este de a constitui o bază de date înainte de alegerile locale, potrivit unuia dintre organizatori, citat de AFP. 

Kurzii din Siria au beneficiat de haosul generat de război pentru a-şi extinde controlul în unele regiuni din nordul ţării, instaurând în 2012 un sistem de trei "administraţii autonome" - Afrin, Kobane şi Jazire - care dispun în prezent de propriile forţe de poliţie şi şcoli independente. 

În martie, au anunţat înfiinţarea unei "regiuni federale" unind cele trei cantoane, o iniţiativă imediat respinsă de regimul Bashar al-Assad şi de opoziţie. 

"Scopul recensământului este de a stabili numărul locuitorilor şi a pregăti alegerile pentru consiliile federale", a declarat Jihad Omar, membru al comisiei însărcinate cu aceste recensământ. Data alegerilor urmează să fie fixată. 

Comitetul de organziare al regiunii Rojava (Kurdistanul sirian) a subliniat într-un comunicat că recensământul are ca obiectiv "să întărească bazele federalismului în vederea viitoarelor alegeri a căror legitimitate emană de la popor". 

Recensământul pregătit de centrul din Rojava pentru studii strategice conţine întrebări, printre altele, despre identitate, parcursul şcolar, activitatea profesională, locul de reşedinţă şi religia. 

Autorităţile kurde au decretat mai multe zile libere în regiunile unde are loc recensământul. Administraţia şi comerţul sunt închise în această perioadă. 

Kurzii din Siria formează 15% din populaţia acestei ţări. Miliţiile kurde YPG (Unităţile de apărare ale poporului) sunt susţinute de SUA în lupta lor împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), dar considerate de Turcia vecină ca un grup "terorist". 

De altfel, Ankara a lansat la 24 august o ambiţioasă ofensivă în nordul Siriei, mai ales cu scopul de a evita formarea unei zone autonome kurde continue de-a lungul frontierei turco-siriene. 

Declanşat în martie 2011 de represiunea manifestanţilor prodemocraţie, conflictul din Siria a devenit extrem de complex odată cu intervenţia străină şi ascensiunea în putere a jihadiştilor. Războiul a făcut peste 300.000 de morţi şi a aruncat pe drumuri milioane de persoane.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.