Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţie tensionată la Chişinău. Parlamentul sfidează vocea străzii şi VOTEAZĂ sistemul electoral mixt

parlament moldova

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi proiectul privind sistemul electoral mixt în lectura a doua, finală, cu 74 de voturi pentru, cu toate că numeroşi oameni s-au adunat în faţa Parlamentului şi au cerut să nu fie votată această lege, informează Radio Chişinău, Deschide.md şi Unimedia.md, conform agerpres.

Deputaţii comunişti au părăsit sala de şedinţe în semn de protest.

Citeşte şi: Gata cu diplomaţia! Parisul SE RĂSTEŞTE la Londra: 'Ne vrem banii înapoi!'

Proiectul presupune că alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfăşura în baza aşa-numitului sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalţi 51 - în circumscripţii uninominale. Acestea vor fi create inclusiv pentru regiunea transnistreană, doar că locuitorii din stânga Nistrului vor putea vota în secţii amplasate pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale, explică Radio Chişinău. De asemenea, vor exista circumscripţii uninominale pentru diaspora. O circumscripţie uninominală va fi formată pentru un număr de 55.000-60.000 de cetăţeni cu drept de vot. Deocamdată nu se ştie te câte circumscripţii vor fi formate pentru Transnistria şi pentru cetăţenii moldoveni din afara ţării.

Printre modificările faţă de prima lectură, autorii propun micşorarea pragului de acces în Parlament pentru blocurile electorale până la 8%. În prezent acesta este de 9% pentru blocurile formate din două partide şi 11% pentru cele formate din mai multe partide.

Şi numărul minim de semnături pentru înregistrarea candidaţilor în circumscripţiile uninominale este redus de la 600 la 500, iar femeile candidate vor avea de strâns de două ori mai puţine semnături. Totodată, partidele care vor promova femei vor fi stimulate financiar. A fost redus de patru ori şi plafonul maxim de donaţii pentru concurenţii electorali. Acesta va fi de până la 50 de salarii medii, adică aproximativ 270.000 de lei moldoveneşti pentru o persoană fizică şi de două ori mai mult pentru persoanele juridice.

Citeşte şi: Lovitură de graţie dată rebelilor sirieni. Americanii ÎŞI RETRAG sprijinul

Radio Chişinău aminteşte că proiectul a fost expertizat de Comisia de la Veneţia care a concluzionat că în situaţia actuală modificarea sistemului electoral nu este recomandabilă, iar Uniunea Europeană a cerut Chişinăului să respecte concluzia Comisiei. De asemenea, iniţiativa a fost criticată de opoziţie şi de societatea civilă, care au organizat proteste împotriva modificării sistemului electoral.

Preşedintele Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, a salutat rezultatul votului. Şeful statului a scris pe Facebook că deputaţii au menţinut în proiect mai multe propuneri ale sale, printre care păstrarea pragului de reprezentare pentru partide politice de 6%, desfăşurarea alegerilor în circumscripţii uninominale într-un singur tur, dar şi cota de reprezentare în Parlament pentru regiunea transnistreană şi diaspora, informează Deschide.md. 'Felicit fracţiunea Partidului Socialiştilor cu această ocazie. Menţionez că în anul 2011 iniţiativa respectivă a fost inclusă în programul Partidului Socialiştilor, în fruntea căruia m-am aflat până la învestirea în funcţia de preşedinte al ţării, iar în 2014 acesta a fost parte componentă a programului electoral al PSRM. La elaborarea proiectului de lege s-a ţinut cont de solicitarea unei mari părţi a populaţiei ţării, care doreşte o reformă politică reală şi echilibrată, în folosul cetăţenilor', a scris Dodon.

Protest de AMPLOARE în Republica Moldova! Zeci de oameni au luat cu asalt Parlamentul / VIDEO

Potrivit Radio Chişinău, două manifestaţii de protest au avut loc concomitent în faţa clădirii legislativului. Câteva sute de reprezentanţi şi susţinători ai mai multor partide de opoziţie au scandat 'Jos Mafia' şi 'Trădătorii', cerând respingerea proiectului de lege, în timp ce un alt grup manifesta în favoarea votului mixt, pe fundal de muzică populară. Ambele tabere de protestatari purtau în mâini drapele ale Republicii Moldova şi pancarte cu diverse mesaje, unele pro şi altele contra legii. Potrivit Unimedia, între cele două tabere s-au produs îmbrânceli.

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat că acţiunile de protest vor continua pe tot parcursul zilei, pentru a trage un semnal de alarmă. 'Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este o ilegalitate. O să rămânem aici atât timp cât va fi nevoie pentru a ne apăra democraţia. Vom merge pe toate căile legale', a declarat Maia Sandu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.