Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania poate da lovitura în cazul unui Brexit: SUA pun umărul la această mutare

brexit

O eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ('Brexit') ar putea fi o "oportunitate de aur" pentru Spania de a deveni "partenerul privilegiat" al SUA în Europa, a estimat vineri şeful diplomaţiei spaniole, Jose Manuel Garcia-Margallo, informează AFP.

"S-au depus eforturi imense pentru a intensifica relaţiile cu SUA, pentru că, dacă Marea Britanie pleacă (din UE), Spania are o oportunitate de aur de a deveni partenerul privilegiat al SUA în Europa şi aceasta nu este un lucru de ignorat", a declarat ministrul, renumit pentru discursul său franc, la postul de radio RNE.

Citește și: Polițistă filmată în timp ce făcea sex, la o petrecere, cu un coleg / FOTO 18+

"Există argumente pro şi contra", a continuat el, referitor la un eventual Brexit. "Am apărat poziţia Marii Britanii şi am spus că, dacă ea pleacă (din UE), Dumnezeu să ne aibă în pază, pe noi, cele 19 ţări care am adoptat moneda (euro). Va trebui să facem un pas uriaş înainte spre federalizarea 'Statelor Unite ale Europei', pentru ca ieşirea Marii Britanii să nu fie interpretată ca fiind începutul descompunerii proiectului european", a subliniat şeful diplomaţiei spaniole.

Semn al acestei voinţe de apropiere cu SUA, care numără peste 17,4% de hispanofoni, familia regală spaniolă s-a deplasat la Washington în septembrie 2015. De asemenea, Spania a autorizat în mai 2015 o bază americană permanentă pe teritoriul său, unde o unitate de intervenţie a SUA, formată din 2.000 de militari, ar putea fi desfăşurată pentru a răspunde situaţiilor de criză de pe continentul african.

Citește și: Robert Turcescu a dezvăluit identitatea unei jurnaliste sub acoperire: Este vorba despre aceeași jurnalistă acuzată și de Victor Ponta

"Este adevărat că un Brexit ne va oferi ocazia să avem un rol şi mai important decât cel pe care îl avem acum în relaţia cu SUA. Şi nu uitaţi că, de a doua zi (după Brexit), vom pune problema Gibraltarului" (teritoriu britanic de 6 km pătraţi, situat în extremul sud al Spaniei, obiect al unei vechi dispute între cele două ţări), a adăugat oficialul spaniol.

Referendumul privitor la eventuala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea loc pe 23 iunie, scrie agerpres.ro

Citește și: Asta e cea mai tare mașină din lume! Nu, nu e Bugatti, nici nu poți să-i pronunți numele / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.