Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STOP CADOURILOR ȘI ATENȚIILOR! Nu au ce căuta în școală! România bună începe cu școala bună centrată pe elev, nu pe cadouri!

La demarajul anului școlar nu pot accepta că învățătorul sau profesorul "trebuie" să primească un cadou. Este primul semnal al cultivării corupției și mediocrității, încă din școală. Nu m-am obișnuit cu frenezia unor părinți în goană după aceste cadouri, "stresați" dacă este potrivit sau nu "cadoul util" ales, dacă va fi apreciat sau nu. Repetitiv, cu fiecare ocazie de sărbătoare, problema "prioritară" revine.
Vina aparține părinților care oferă și profesorilor care acceptă astfel de atenții într-un sistem profund încremenit într-o cultură bazată pe orice altceva, dar NU pe cultivarea valorilor pe care le caut pentru copiii noștri: onestitate, profesionalism, curaj, integritate, discernământ, respect, încredere și patriotism. Într-o Românie în care datele oficiale ale INS ne aratā cā o gospodărie a cheltuit, în medie, 48 lei pentru educație și 1.088 lei pentru telefon, anul trecut.
Faceti un calcul simplu: dacā jumātate dintre cei 2,8 milioane de copiii preșcolari și școlari - primar, gimnazial și liceal - din sistemul public de învățământ cheltuie 50 de lei în medie pentru cadouri sau atenții, suma risipită se ridică la 70 de milioane de lei. Înmulțiți apoi cu numărul de sărbători ale anului și veți constata că anual se irosesc sute de milioane de lei, cu care s-ar fi putut cumpăra sute de mii de cărți utile copiilor.
De vineri vreau să scriu acest articol. Eram în magazin, unde căutam uniforma pentru clasa întâi, când o mamă (pe care nu o cunoșteam) se apropie de mine și mă întreabă "ce i-am cumpărat învățătoarei?". Cu răbdare am discutat cu dânsa și i-am împărtășit convingerile mele. Părea chiar convinsă la un moment dat, până ce presiunea obișnuinței cultivată asiduu anii anteriori a năruit eforturile mele. La întrebarea "de ce?" răspunsul a fost "ceilalți părinți o fac și nu pot risca să-mi las copilul neîndreptățit"...așadar, masa critică a schimbării în rândul părinților abia se formează...deși marea majoritate a lor e revoltată! Așteptările mele nu sunt prea mari, ci țin de suflet, de bun simț și de normalitate, de cadrul potrivit pentru dezvoltarea personală a copiilor noștri, de nevoile lor reale.
Dragi părinți, România competitivă, România bună, începe cu școala bună! Școala bună e centrată pe elev și pe învățare, nu pe cadouri! 
Putem genera chiar acum această schimbare fundamentală: STOP CADOURILOR ȘI ATENȚIILOR! Nu au ce căuta în școală! Care va fi prima școală publică românească care adoptă noua atitudine!?
După care trecem la etapa următoare: ce ar trebui să învețe copiii noștri în școală și cum, ca să vină tinerii cu zâmbetul pe buze și să le fie utile competențele asimilate în viitor. Școala nu e un hotel unde ne parcăm copiii câteva ore și nu ne pasă ce se întâmplă cu ei! Implicați-vă, părinți responsabili! Ridicați-vă! Îndreptați-vă cocoașa! Salvați-vă copiii de practicile rele ale trecutului și prezentului! În țările civilizate aceste practici nu există.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.