Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu psihologic: Românii, cinici şi sceptici, dar şi creativi și inteligenți

psihologie

“Potențialul sub aspectul creativității este la fel de mare ca la americani, dar dacă te uiți la partea manifestă, nu știu, la premiile Nobel, premiile pentru inovare, gradul de inovare în România versus Statele Unite, diferența este catastrofală. Avem potential, dar nu îl putem pune în practică. La fel se întâmplă și cu inteligența. Potențialul pentru inteligență este foarte ridiat. Numai dacă ne uităm la performanțele educaționale, adică cum ne punem inteligența la lucru, performațele la testele PISA, de exemplu, arată că avem uele dintre cele mai scăzute performanțe din țările europene”, a spus Daniel David.

Cercetarea mai arată că românii caută puterea socială, dar de multe ori în mod ipocrit, pentru că ei se raportează la o cultură de tip colectivist, mai spune Daniel David.

„Ţările Uniunii Europene nu au un profil colectivist, ci unul autonom, individualist. Doar Portugalia, Grecia, Bulgaria și noi avem un profil colectivist. Într-un profil colectivist este foarte greu să valorifici potențialul pentru creativitate și invoare, fiindcă o cultură colectivistă mereu pedepsește ieșirea din front, mereu pedespește diferența”, mai spune psihologul clujean.

Datele obținute din analizarea rezultatelor bateriilor de întrebări aplicate pe 50.000 de subiecți cu vârste cuprinse între 2 și peste 80 de ani ar putea fi folosite de autorități pentru a contura politici publice mai eficiente, este de părere psihologul clujean.

Munca pentru a realiza noua versiune a cercetării Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor a început în anul 2007. Profesorul Daniel David a utilizat baterii internaționale de teste psihologice, pe care le-a adaptat specificului românesc. Studiul cuprinde atât informații cu privire la cum ne văd alții, cât și la cum ne vedem noi. Românii cred despre ei că sunt persoane calde, primitoare, inteligente. Interesant este faptul că față de studiile anterioare, cinstea nu ocupă un loc de frunte nici măcar printre caracteristicile pe are românii cred despre ei înșiși că le au.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.