Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA s-au răzgândit: Ce plan au pentru Coreea de Nord

sua coreea de nord

Statele Unite ale Americii nu exclud un dialog direct cu regimul nord-coreean în legătură cu programul nuclear al Phenianului, a declarat secretarul de stat american Rex Tillerson, într-un interviu acordat vineri postului public de radio american NPR, transmite AFP.

"Evident, acesta este modul în care am dori să rezolvăm această problemă", a declarat şeful diplomaţiei americane, întrebat despre eventuale negocieri directe cu regimul nord-coreean, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gigi Becali aruncă în stradă o femeie celebră: A dat-o-n judecată și îi ia casa

Phenianul trebuie însă să fie pregătit să discute despre denuclearizarea peninsulei coreene şi nu doar despre îngheţarea programului său nuclear, a menţionat Tillerson, cu câteva ore înainte de a participa la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU consacrată Coreei de Nord.

El a subliniat că scopul SUA "este acelaşi cu cel al Chinei, şi anume denuclearizarea peninsulei coreene". "Aş adăuga fără întârziere că noi ne-am făcut partea, ne-am retras armele nucleare de pe peninsula coreeană. Este timpul ca acum Coreea de Nord să renunţe la rândul ei la armele (nucleare)", a mai spus secretarul de stat american, insistând că "acesta este unicul obiectiv" al Washingtonului. "Nu urmărim schimbarea regimului sau reunificarea accelerată a peninsulei", a dat asigurări Tillerson. Administraţia SUA speră să determine China să-şi controleze în mai mare măsură aliatul comunist, notează AFP.

Citește și: Un afacerist oltean a fost săltat de DIICOT după ce a pus mai multe tinere să se prostitueze

Administraţia preşedintelui american Donald Trump, instalată la putere la 20 ianuarie, a părut să-şi atenueze poziţia în ultimele zile în ce priveşte regimul de la Phenian, după câteva săptămâni de ameninţări reciproce, şi să prefere diplomaţia în locul spectrului recurgerii la forţă. Joi, şi preşedintele Trump a indicat că preferă o soluţie politică, deşi a subliniat riscul de confruntare militară.

Secretarul de stat al SUA urmează să prezideze vineri prima sa reuniune ministerială a celor 15 state membre ale Consiliului de Securitate, reuniune consacrată Coreei de Nord, iar ulterior are prevăzute convorbiri tete-a-tete cu ministrul de externe chinez Wang Yi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.