Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse:Temerile membrilor comisiei SRI. Hexi Pharma, doar vârful aisbergului neregulilor din Sănătate

spitale

SRI nu a avut nicio acţiune de urmărire sau de filaj în cazul Hexi Pharma deoarece nu reprezintă un caz care să privească siguranţa naţională. Cu această problemă  elucidată și imaginea SRI spălată prin distanțarea  față de acest caz,  parlamentarii  din comisia de control ale acestui serviciu au  alte semne de întrebare. Potrivit informațiilor primite de la SRI, Hexi Pharma  reprezintă doar o mică bucată din puzzle.

Alți fabricanți  și distribuitori de  substanțe  dezinfectante au practicat  metode similare și s-au aflat în atenția informărilor SRI. Dacă Hexi Pharma și activitatea sa nu  a  fost  considerată un risc la securitatea națională, în  schimb practicile  altor firme  din  domeniul sănătății, da, susțin surse din cadrul comisiei de control. Hexi Pharma deține pe piaţa dezifectanţilor o cotă de numai 15 la sută, dci nu este  singurul actor  și, în  orice caz, nu cel mai important  din acest sector.

Din această cauză, doar 4 din cele 500 de informări adresate  de SRI autorităților locale și centrale legate de infecțiile  intraspitalicești  și  modul de atribuire a contractelor din sănătate au vizat activitatea acestei firme. Cu alte cuvinte,  activitatea  SRI în domeniu s-a concentrat pe alți pești mai mari decât  Hexi Pharma,  dar  rezultatele și efectele la nivelul organeloor  de anchetă întârzie să apară public.

Adresele SRI nu au vizat numai societățile  comerciale, practicile și contractele atribuite acestora de către stat. Conform surselor citate,  prin deficiențe sistematice identificate în domeniul Sănătății de către acest serviciu se înțelege inclusiv lipsa de reacție sau de profesionalism  a unor persoane și direcții din  sistemul de stat care au favorizat perpetuarea unei situații care a  dus la infectarea a  zeci de mii de persoane în ultimii ani datorită  nerespectării normelor de  siguranță în spitale.

De la Ministerul Sănătății care nu a dat verde creării unui laborator național pentru testarea  dezinfectanților, la comisia de  biociade, mandatată cu stabilirea caietelor de sarcini, fixarea  standardelor de calitate în domeniu și emiterea avizelor de conformitate, până la direcțiile de sănătate sesizate în repetate  rânduri cu privire la problematica infecțiilor nosocomiale și intraspitalicești și a cauzelor acestora.

"În  România  nimeni nu a făcut aceste teste  și evaluări ca la carte. Sunt mii de produse dezinfectante în Registrul Naţional al Produselor Biocide.  Căutați să vedeți  câte evaluări s-i făcut și cum  s-au făcut, câte avize de retragere  a unor astfel de substanțe au fost emise și veți avea o surpriză", ne-au declarat  aceleași surse.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.