Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taiwanul IRITĂ Beijingul prin ultima ofertă propusă

Liu Xiaobo

Taiwanul s-a declarat miercuri dispus să-l primească şi să-l îngrijească pe disidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, bolnav de cancer de ficat în fază terminală şi eliberat condiţionat, ofertă care va irita probabil Beijingul, informează AFP, conform agerpres.

Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului le-au cerut autorităţilor chineze să-i permită lui Liu să beneficieze de îngrijiri în străinătate. De asemenea, Ambasada SUA în China i-a cerut marţi Beijingului să-i lase lui Liu 'libertate de mişcare' şi să-i permită să-şi aleagă medicii.

Citeşte şi: China a lansat la apă ultimul tip de distrugător - FOTO

Liu Xiaobo, 61 de ani, a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru 'subversiune'. El a fost unul dintre autorii unui manifest în care se cere o democraţie pluralistă în China.

Avocatul său, Mo Shaoping, a dezvălui luni că el a fost eliberat condiţionat şi spitalizat după ce a fost diagnosticat în mai cu cancer de ficat în fază terminală. Potrivit avocatului, persoanele eliberate condiţionat nu pot teoretic să se deplaseze în străinătate, dar că opţiunea ar fi posibilă dacă Liu ar fi considerat un 'caz special', potrivit legii chineze.

În timp ce relaţiile cu China s-au tensionat în mod considerabil după instalarea la putere a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, Taiwanul a declarat că îl va primi pe disident dacă acesta va decide să se trateze pe insulă.

'Cerem Beijingului să-l elibereze imediat pe Liu şi să-i permită să aleagă locul unde să fie tratat', a declarat Chiu Chui-cheng de la Consiliul pentru Afaceri Continentale, instanţa taiwaneză care are putere de decizie cu privire la politicile faţă de China.

Citeşte şi: Sarah Palin revine în prim-plan şi 'se ia la trântă' cu o mare publicaţie americană

'Îl vom primi pe Liu dacă el va alege Taiwanul şi îi vor acorda cel mai bun tratament medical posibil. Taiwanul dispune de o foarte bună expertiză în ceea ce priveşte bolile de ficat', a mai spus Chiu pentru AFP.

După instalarea la putere a lui Tsai în 2016, Beijingul a amplificat presiunile asupra insulei. China şi-a întrerupt toate comunicaţiile oficiale cu Taipeiul, în timp ce Taiwanul este pe cale să-şi dezvolte sisteme de apărare, pentru a face faţă la ceea ce el percepe ca fiind o ameninţare în creştere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.