Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei palestinieni, ucişi vineri în Ierusalimul de Est şi Cisiordania

ierusalim

Trei palestinieni au fost ucişi şi alţi 400 răniţi, vineri la Ierusalim şi în Cisiordania, în timpul violenţelor între forţele israeliene şi manifestanţii care protestau contra noilor măsuri de securitate de la Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, a anunţat Ministerul Sănătăţii palestinian, citat de AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

Un palestinian a fost ucis de forţele israeliene în timpul confruntărilor din cartierul Al-Tur din Ierusalim, iar un altul a murit împuşcat în cartierul Ras al-Amoud, în apropierea Oraşului Vechi din Ierusalim. A treia victimă s-a înregistrat în Abu Dis, localitate din Cisiordania. 

Violenţele au izbucnit după slujba săptămânală a musulmanilor în apropierea Oraşului Vechi din Ierusalimul de Est, în contextul în care Israelul a interzis accesul palestinienilor în vârste de sub 50 ani pe fondul sporirii tensiunilor în ultima săptămână. Femeilor palestiniene nu li s-a aplicat nicio restricţie. 

Palestinienii denunţă instalarea de detectoare de metale la intrările pe Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al musulmanilor din întreaga lume, măsură decisă după un atac comis săptămâna trecută şi soldat cu moartea a doi poliţişti israelieni. Atacul a fost urmat de confruntări zilnice între forţele de securitate israeliene şi tineri palestinieni. 

Preşedintele palestinian Mahmud Abbas le-a cerut Statelor Unite să exercite presiuni asupra Israelului pentru a renunţa la noile măsuri de securitate. Agenţia de presă oficială palestiniană WAFA a relatat vineri că solicitarea lui Abbas a fost făcută într-o convorbire telefonică desfăşurată joi noaptea cu Jared Kushner, consilier la Casa Albă. 

Mahmud Abbas a avertizat că situaţia din teren este 'extrem de gravă' şi că ea ar putea scăpa de sub control. 

Liderul palestinian a fost nevoit să-şi scurteze o vizită externă şi să revină la Ramallah vineri dimineaţă. 

La rândul său, liderul mişcării islamiste Hamas (care controlează Fâşia Gaza), Ismail Haniyeh, le-a cerut liderilor musulmani şi arabi să-şi 'îndeplinească obligaţia de a proteja locurile sfinte ale islamului'. El a adresat în acest sens un mesaj preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care asigură în prezent şefia Organizaţiei Cooperării Islamice, şi regelui Abdullah al Iordaniei, care deţine preşedinţia Ligii Arabe. 

De asemenea, Haniyeh s-a pronunţat pentru organizarea unei reuniuni de urgenţă a partidelor şi mişcărilor palestiniene la Cairo sau Beirut, pentru a se pune de acord asupra unei 'rezistenţe'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.