Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia amenință UE: Scandalul refugiaților ia amploare

turcia ue

Turcia nu va lua alte măsuri pentru implementarea acordului cu Uniunea Europeană atât timp cât nu se înregistrează progrese în privinţa liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii turci, a declarat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Reuters şi AFP.

Erdogan a spus că fondurile promise Turciei de către Uniunea Europeană în cadrul acordului încheiat pe 18 martie nu au fost deocamdată furnizate Ankarei. ''În cazul în care nu se obţine niciun rezultat în legătură cu vizele, atunci nicio decizie, nicio lege în cadrul aplicării acordului de readmisie nu va ieşi din parlamentul Republicii Turce'', a declarat preşedintele turc, într-o conferinţă de presă cu ocazia Summitului Umanitar Mondial de la Istanbul, conform Agerpres.

 

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a propus scutirea de vize a turcilor care efectuează călătorii de scurtă durată în spaţiul Schengen, în anumite condiţii, în cadrul acordului convenit perfectat la 18 martie între UE şi Turcia privind gestionarea crizei migranţilor.

 

Criticat de ONU, dar şi de organizaţii neguvernamentale, acordul dintre UE şi Ankara prevede revenirea în Turcia a oricărui migrant sosit în Grecia începând cu 20 martie şi care nu a prezentat cerere de azil sau a cărui cerere a fost respinsă.

 

În schimb, UE se angajează, în schimbul fiecărui migrant sirian retrimis, să 'reinstaleze' un altul din Turcia într-o ţară membră, în limita a 72.000 de locuri.

 

Propunerea Comisiei Europene de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci a provocat discuţii aprinse, în condiţiile în care Ankara mai are de îndeplinit cinci din cele 72 de condiţii stabilite de UE. Printre aceste criterii sunt creşterea eficienţei luptei anticorupţie, negocierea unui acord-cadru cu Europol şi o revizuire a legislaţiei turce privind terorismul.

 

În urmă cu două săptămâni, Parlamentul European a anunţat că nu va lua în discuţie propunerea de liberalizare a vizelor până când Ankara nu îşi va modifica legislaţia antiteroristă.

 

Preşedintele turc a reacţionat imediat, subliniind că Ankara nu va primi instrucţiuni de la Europa în legătură cu amendarea legislaţiei antiteroriste din Turcia. Mai mult, Recep Tayyip Erdogan a acuzat ţările europene că ele însele reprezintă un refugiu sigur pentru aripile politice ale unor grupări teroriste şi a estimat că UE este cea care trebuie să-şi modifice legile antiteroriste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.