Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost membru al guvernului catalan recunoaşte că independenţa Cataloniei a fost prost pregătită

lavanguardia.com
Carles Puigdemont

Un fost ministru din cabinetul catalan al lui Carles Puigdemont a recunoscut marţi că regiunea Catalonia nu era pe deplin pregătită pentru independenţa autoproclamată vineri de parlamentul regional, informează AFP. 'Acest proces de independenţă (...) a plecat de la iluzia că va fi unul uşor, care s-ar fi putut conduce rapid şi fără pagube', a spus la postul regional de radio Rac1 fostul responsabil pentru mediul de afaceri în guvernul catalan, Santi Vila.

'Unde este Ministerul de Finanţe care trebuia să fie instituit? Unde este agenţia de securitate socială care trebuie să fie creată? Unde este controlul teritoriului, controlul porturilor, al aeroporturilor? ', s-a întrebat fostul ministru, un naţionalist moderat care a demisionat din guvernului Puigdemont cu o zi înaintea declarării independenţei.

Această autoproclamare a independenţei a fost urmată de punerea sub tutelă a Cataloniei de către guvernul de la Madrid. Cei circa 200.000 de funcţionari catalani sunt acum sub controlul direct al statului spaniol şi regiunea va fi administrată de vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria, cel puţin până la învestirea viitorului executiv catalan ce va rezulta în urma alegerilor anticipate convocate de premierul Mariano Rajoy pentru data de 21 decembrie.

Situaţia astfel creată i-a deconcertat pe susţinătorii independenţei catalane, pe care ani la rând liderii separatişti i-au asigurat că pun la punct structurile administrative necesare unui stat separat. 'Toţi cei care, probabil fără intenţia de a păcăli, dar printr-un fel de autoamăgire, de naivitate, făceau să se creadă că totul este iminent şi pregătit (...) acum trebuie să dea explicaţii', a deplâns Santi Vila, membru al partidului PdeCat, condus de Puigdemont, conform Agerpres.

Acesta din urmă a spus tot marţi, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, că deocamdată nu revine în Spania, pentru că se teme că acolo va ajunge în faţa unei justiţii pe care el o consideră politizată, dar a susţinut că nu abandonează ideea independenţei, pe care însă acum o vede ca pe un 'drum lung' de parcurs.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.