Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Va rezista PSD?

Liviu Dragnea CEx PSD

PSD reușește să se mențină pe primul loc în preferințele electoratului. Criza OUG 13 a fost depășită, sondajele ne arată că social-democrații au reușit să treacă  peste acest moment cu bine. Încă se află la o cotă bună și asta nu e de mirare. Pe de o parte avem o opoziție care nu reușește să capitalizeze, nu se poate evidenția, astfel încât să reprezinte cu adevărat o alterativă. În același timp, măsurile PSD, creșterile de salarii în câteva segmente bugetare au dus la o consolidare a partidului de guvernământ.

Probabil PSD va domina încă o vreme scena politică. Este greu de bătut. România vine după 50 de ani de comunism. Românii sunt sensibili la promisiuni. Există o pătură mare socială care așteaptă cu mâna întinsă la stat. În ultima vreme s-a ajuns și la celebra vorbă „ce dacă a furat, dacă a și făcut treabă”. Toți acești factori le conferă psd-iștilor o poziție privilegiată.

Cu toate acestea, există niște vulnerabilități majore pentru PSD, vulnerabilități care pot să ducă partidul într-o poziție dificilă.

Procesul lui Dragnea

În ipoteza în care Dragnea va primi o pedeapsă cu executare, atunci vom avea, după mulți ani, o bătălie dură în interiorul partidului. Probabil, Victor Ponta își va disputa șefia partidului cu actualul premier - Sorin Grindeanu. Ponta are încă o cotă foarte bună în electoratul psd-ist. A făcut o opoziție activă în interiorul partidului, a sancționat greșelile lui Dragnea. Chiar dacă s-a delimitat de partid, acest lucru nu va conta foarte mult în lupta pentru putere. Dacă dosarul lui nu se va finaliza până la acel moment, atunci va putea încerca un joc pentru preluarea partidului.

Sorin Grindeanu are ”pâinea și cuțitul”. Are puterea, are logistica, are banii. Este greu pentru un premier în funcție să piardă o bătălie în propriul partid. Dacă la acel moment, ar avea și susținerea lui Dragnea, atunci ar fi aproape sigur câștigătorul fotoliului de președinte.

Dacă va fi însă o luptă dură în interior, atunci s-ar putea naște și posibilitatea formării unui nou partid de stânga. Deși psd-iștii sunt foarte disciplinați, deși nimeni nu  vrea să plece de la guvernare, există posibilitatea teoretică ca o grupare de nemulțumiți să părăsească partidul, să formeze un grup parlamentar cu ajutorul căruia să negocieze punctual.

Măsurile PSD

Am văzut de la începutul anului că PSD promite scăderi de taxe, măriri de salarii, lapte și miere. Există o dispută între analiștii economici și guvernanți. Primii spun că măsurile acestea vor fi nesustenabile. Există riscul ca la un moment dat economia să crape. Guvernanții spun că noua gândire economică nu este pur contabilicească și că măsurile luate vor avea rolul să aducă creștere economică.

Dacă vom ajunge la un moment în care să vedem că toate măsurile luate de PSD ne vor arunca în aer, atunci social-democrații vor pierde puncte importante. În cazul în care vor exista probleme mari în economie, în cazul în care vom ajunge la problemele privind plățile salariilor celor din sistemul bugetar, a pensiilor, atunci PSD va pierde susținerea în special în rândul propriului electorat.

Timpul - relația cu partenerii de coaliție

Cu cât va trece timpul și se vor apropia alegerile următoare, ALDE va încerca să își facă propriul joc. Va încerca să negocieze și să ceară din ce în ce mai mult, în timp ce va juca și pe cartea desprinderii de PSD. Va trebui să se individualizeze, să se desprindă de măsurile proaste ale PSD, să își formeze proprii candidați pentru locale.

ALDE ar putea forța să candideze separat sau se va putea mulțumi cu o alianță făcută cu PSD, pe stilul UNPR. Va conta foarte mult și ce vor dori liderii din ALDE. Partidul este condus la această oră de Tăriceanu, dar, de facto, Chițoiu are principalul rol. Nu trebuie să uităm și faptul că Tăriceanu are un dosar penal care se poate termina prost.

Prezidențialele din 2018

La acest moment, PSD nu are un prezidențiabil. Este un vot în două tururi și am văzut că în acest sistem de vot, PSD pierde aproape de fiecare dată. Iohannis ar putea câștiga alegerile, susținut de PNL și USR, ceea ce ar însemna o uriașă gură de oxigen pentru opoziție și o palmă mare dată social-democraților.

După cum observăm, există încă multe necunoscute. PSD va avea multe momente dificile și chiar dacă acum domină scena politică, s-ar putea ca în viitorul apropiat să vedem un partid care intră pe o pantă foarte abruptă. Dacă social-democrații vor gestiona corect momentele dificile iar opoziția nu se va întări, partidul lui Dragnea va trece mult mai ușor peste efectul de erodare al guvernării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.