Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela: Preşedintele Maduro doreşte să aibă 'o conversaţie' cu Trump

Nicolas_Maduro

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a spus joi că doreşte "o conversaţie" cu omologul său american, Donald Trump, care a impus sancţiuni împotriva ţării sale, afirmând totuşi că păstrează "arma în mână" contra oricărei eventuale agresiuni, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Dacă el este atât de interesat de Venezuela, eu sunt aici, eu sunt şeful la ceea ce-l interesează", a subliniat Maduro, într-un discurs în faţa noii şi foarte criticatei adunări constituante. Nerecunoscută de opoziţie şi de ţările occidentale, această adunare l-a confirmat în unanimitate în funcţia de "preşedinte constituţional al republicii bolivariene a Venezuelei". 

"Întreprindeţi demersuri pentru ca să pot avea o conversaţie personală cu Donald Trump", i-a ordonat preşedintele Maduro ministrului său al Afacerilor Externe, Jorge Arreaza. 

Preşedintele socialist doreşte ca această discuţie să aibă loc prin telefon sau la New York, cu ocazia Adunării Generale a Naţiunilor Unite, pe 20 septembrie. 

În timp ce-şi afirma dorinţa de a avea relaţii "normale" cu SUA, el l-a avertizat pe Donald Trump că ţara sa va răspunde "cu arma în mână" la o eventuală agresiune. 

"Venezuela nu se va preda niciodată (...) ar trebui să ştie imperiul american", a adăugat preşedintele socialist. 

De la începutul lunii august, Statele Unite l-au catalogat pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro ca "dictator" şi i-au impus sancţiuni fără precedent ca răspuns la alegerile marcate de violenţe ce au condus la formarea Adunării Constituante, o instituţie respinsă de opoziţie. 

Miercuri, guvernul american a adoptat sancţiuni faţă de opt oficiali venezueleni implicaţi în crearea noii adunări. 

Totodată, Maduro a acuzat Washingtonul că este în spatele ultimului "atac terorist" asupra unei baze militare, duminică, la Valencia (nord), apreciind că "ei au reluat metodele brutale ale loviturii de stat". 

El a rostit acest discurs în faţa celor 545 de membri ai acestei noi adunări, însărcinată în special cu rescrierea Constituţiei din 1999. Aceasta va guverna ţara timp de mai puţin de doi ani, mandatul preşedintelui urmând să ia sfârşit în ianuarie 2019. 

El a prezentat apoi o lege ce prevede pedepse cuprinse între 15 şi 25 de ani de închisoare pentru orice persoană ce exprimă "ură, intoleranţă şi violenţă" şi a reiterat necesitatea de a aplica "o justiţie severă" şi de a ridica imunitatea deputaţilor şi altor aleşi acuzaţi că au incitat la violenţe în timpul manifestaţiilor. 

Protestele faţă de Maduro au făcut, de la începutul lui aprilie, peste 125 de morţi, într-un context de gravă criză economică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.