Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Klaus Iohannis, în mijlocul românilor din Italia

Klaus Iohannis şi soţia sa se află într-o vizită oficială de două zile în Italia. Luni seara, preşedintele s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii româneşti din peninsulă, la Palazzo della Cancelleria din Roma.

Discursul lui Iohannis:

"Vă mulțumesc pentru primirea frumoasă pe care ne-ați făcut-o, soției mele Carmen și mie, dar și întregii delegații cu care am venit astăzi aici, în Roma.

Este o mare bucurie să mă aflu aici, în mijlocul dumneavoastră. De fiecare dată întâlnirea cu românii care trăiesc în afara granițelor este un moment plin de emoție. Și de fiecare dată, singurul meu regret este că nu i-am putut vedea și asculta pe mai mulți. Știu care sunt speranțele și așteptările voastre. Știu că vă doriți o Românie normală, cu instituții democratice care servesc și respectă cetățeanul, o țară care vă apreciază munca și valoarea, unde să vă întoarceți oricând și să găsiți aceleași condiții și oportunități ca peste tot în Europa. Știu aceste lucruri și ele reprezintă direcții pe care le-am asumat ca președinte. De aceea, vreau să vă împărtășesc câteva gânduri despre primele luni de mandat. Ele au fost despre valori și principii, despre respectul și recunoașterea lor, despre începutul acestei construcții.

De multe ori, din dorința de a face lucrurile repede sau de a repara ce nu a fost bine în trecut, suntem tentați să începem multe proiecte în același timp, fără să le pregătim. Să trecem la multe acțiuni, fără să ne asigurăm că fundația pe care construim este suficient de solidă. Așa au eșuat multe idei și intenții bune. Această fundație se numește azi un alt mod de a face politică: mai puțin spectacol și scandal care nu duce nicăieri, mai mult dialog care duce la rezultate; mai puține vorbe de dragul vorbelor, mai multă seriozitate și răbdare. Aceasta a fost prima mea promisiune și de aici am început.

Dragii mei,

Am avut săptămâna trecută o nouă rundă de consultări cu partidele politice. Și constatam atunci că deja această practică a intrat în normalitate. Foarte bine. Să nu uităm însă că până de curând România trăia în logica unui conflict permanent și epuizant, între oameni și între instituții. E bine din când în când să ne amintim de unde am plecat, pentru ca astfel să apreciem ce am reușit. Și mereu să avem în vedere unde vrem să ajungem, pentru ca astfel să știm ce nu am reușit încă și ce este de făcut mai departe.

M-am bucurat să constat că toate partidele s-au angajat public că vor începe în cel mai scurt timp, probabil chiar săptămâna aceasta, dezbaterea cu privire la legislația care asigură dreptul de vot al românilor din afara granițelor. Există în acest moment un proiect privind votul prin corespondență. Este rolul Parlamentului să discute și adopte o soluție, oricare ar fi aceasta. Este rolul meu să aduc în dezbaterea publică acest subiect și să-i urmăresc evoluția. Și așa voi face. Eu cred că avem nevoie de o asemenea lege care privește votul românilor din diasporă. Nu doar pentru că am promis – și toată lumea a promis. Deși acest lucru în sine ar fi un argument suficient. Ci și pentru că realitatea o impune. Pentru că este democratic și principial ca statul român să se asigure că fiecare cetățean își poate exercita dreptul fundamental la vot și să ofere suficiente opțiuni pentru asta. Am auzit opinii diferite și preocupări, chiar temeri, despre cum s-ar putea desfășura votul prin corespondență sau cel electronic, dacă este suficient de sigur și ce ar putea să îl afecteze. Sunt preocupări legitime, le înțeleg, mai ales că este prima dată când vom avea un altfel de proces de vot. Specialiștii vor da răspunsurile tehnice și vor veni cu soluții. Dar eu aș vrea să vă dau un răspuns de principiu. Să renunțăm la premisa neîncrederii – a cetățenilor în autorități, a autorităților în cetățeni, a instituțiilor în propria capacitate de a pregăti și organiza un asemenea vot. Și să pornim de la obiectivul că și unii și alții ne dorim un vot în străinătate funcțional.

Românii din străinătate au arătat întregii lumi că sunt un exemplu de implicare civică și participare, că sunt informați și știu foarte bine ce își doresc. Că înțeleg și prețuiesc puterea pe care un singur vot o poate avea în democrație. Și, dincolo de orice reguli și proceduri, acest lucru face un vot sigur și pe deplin asumat de cel care-l exprimă.

Dragii mei,

Cetățenii noștri din diasporă joacă un rol esențial într-o mai bună cunoaștere și înțelegere a României în țările unde trăiesc. Aici în Italia sunteți o forță, nu doar prin numărul mare, prin faptul că ne reprezentați și pentru că aveți un cuvânt de spus în comunitățile voastre. De aceea vă îndemn să fiți solidari și uniți.

Astăzi am avut ocazia și plăcerea să-l întâlnesc pe președintele Italiei, și am avut marea plăcere să aud cuvinte de laudă și de mulțumire pentru comunitatea românească. Am avut de asemenea plăcerea să-l întâlnesc pe președintele Senatului Italiei și am avut încă o dată plăcerea să aud cuvinte apreciative și de mulțumire pentru comunitatea românească. Iar în țară pot să vă spun că sunteți foarte apreciați. Deci, în concluzie, sunteți bine văzuți. Vă mulțumesc, continuați tot așa".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.