Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de mii de oameni au protestat pe tot mapamondul împotriva imigranților / VIDEO

Mii de oameni au luat parte sâmbătă la manifestaţiile de la Dresda (estul Germaniei), dar şi din alte oraşe din Europa, în cadrul unei zile europene de protest împotriva "imigraţiei în masă şi a islamizării", marcată de incidente şi care a fost organizată în circa 10 oraşe de mişcarea islamofobă germană Pegida (Patrioţi europeni împotriva islamizării Occidentului), sub sloganul "Fortăreaţa Europa", relatează AFP, EFE şi DPA.

"Făcând abstracţie de UE şi de obişnuitele sale cercuri elitiste, vom dezvolta o reţea de patrioţi în Europa - pentru Fortăreaţa Europa", declarase anterior o reprezentantă de frunte a Pegida, Tatjana Festerling, care a prezentat conceptul "Fortăreaţa Europa" în Dresda, oraş pe care l-a descris drept "capitala rezistenţei germane".

Principalele două manifestaţii au avut loc la Dresda, fieful mişcării Pegida, unde s-au strâns între 6.000 şi 8.000 de persoane, şi la Praga, unde au fost aproximativ 5.000 de participanţi. Lutz Bachmann, fondatorul acestei mişcări create în toamna anului 2014, nu a participat la protestul din Dresda, din cauza unor probleme de sănătate, au anunţat organizatorii. La Dresda, protestatarii au fluturat numeroase drapele şi au afişat pancarte ostile cancelarului german Angela Merkel. Participanţii au strigat "Merkel trebuie să-şi dea demisia!" şi "Europa, închide-ţi frontierele!" Poliţia a desfăşurat peste 1.000 de agenţi şi mai multe tunuri cu apă pentru a asigura securitatea.

În paralel, mii de oameni au defilat la Dresda împotriva Pegida, făcând apel la toleranţă într-un oraş în care trăiesc foarte puţini străini şi care a devenit totuşi simbolul xenofobiei în Germania. Potrivit presei germane, la manifestaţia anti-Pegida au participat circa 2.000 de oameni, cu mult sub cifra anunţată de 10.000 de persoane. Pe pancartele purtate de protestatarii anti-Pegida se puteau citi sloganuri precum "Nu-i loc pentru nazişti" sau "N-avem nevoie nici de xenofobie, nici de demagogie, nici de Pegida".

În ciuda măsurilor de securitate, în unele oraşe europene s-au produs ciocniri între poliţie şi manifestanţi. La Amsterdam, forţele de securitate au arestat circa 20 de manifestanţi, partizani sau adversari ai Pegida, dar şi la Dublin au fost semnalate ciocniri între forţele de ordine şi protestatari şi au fost efectuate arestări. În alte oraşe precum Varşovia, Bratislava, Graz (sudul Austriei) sau Birmingham (al doilea oraş al Marii Britanii), protestele s-au desfăşurat fără incidente.

Deşi în Republica Cehă, la Praga de pildă, manifestanţii pro-Pegida au fost de ordinul a 5.000 de persoane, în Polonia, Franţa, Marea Britanie, Letonia şi Danemarca, mişcarea Fortăreaţa Europa nu a reuşit să adune mai mult de câteva sute de oameni. La Praga, protestatarii de extremă dreapta s-au ciocnit cu oponenţii de stânga. Câteva sute de poliţişti au fost trimişi pentru a separa cele două tabere, care au aruncat una în cealaltă cu petarde şi sticle. Protestatarii pro-Pegida, care aveau pancarte pe care se putea citi "Nu imigraţiei - opriţi merkelizarea", "Islamul nu este o religie, ci o ideologie fascistă", au adoptat "Declaraţia de la Praga", în sprijinul aşa-zisei mişcări Fortăreaţa Europa, în care se atrăgea atenţia că o mie de ani de cultură occidentală pot fi pierduţi în curând din cauza "cuceririi islamice a Europei". "Nu vom ceda Europa duşmanilor noştri", se scrie în documentul citat.

Tot la Praga a avut loc şi un protest anti-Pegida, la care au participat 400 de oameni care au pledat pentru solidaritate cu refugiaţii care caută protecţie şi o viaţă mai bună în Europa. "Dorim să luptăm împotriva xenofobiei tot mai mari din societatea cehă", a declarat un demonstrant, în timp ce alţii purtau pancarte pe care scria "Ura nu rezolvă problemele" şi "Refugiaţii sunt bineveniţi".

Tatjana Festerling s-a deplasat la Varşovia, unde, în faţa a circa 200 de naţionalişti, a susţinut un discurs în care a vorbit despre rezistenţa din secolul al XVII-lea organizată de "polonezi şi lituanieni, saxoni şi austrieci" pentru a împiedica Viena să cadă în mâinile armatei turce. "Haideţi să conducem împreună lupta împotriva islamizării", a spus ea.

Douăzeci de persoane au fost reţinute şi la Calais, în nordul Franţei, în timpul unui protest ostil refugiaţilor şi a cărei organizare nu fusese autorizată. Ziarul La Voix du Nord, care şi-a ilustrat informaţia de pe pagina sa de internet cu imagini cu indivizii arestaţi, a relatat că circa 150 de oameni s-au strâns în jurul orelor locale 13:00 (12:00 GMT) în apropierea staţiei de tren din Calais, oraş aflat sub "asediul" imigranţilor care încearcă să ajungă în Marea Britanie.

După mai multe apeluri lansate de forţele de ordine, care le cereau manifestanţilor să se risipească, poliţiştii i-au luat cu asalt pe protestatari, au lansat gaze lacrimogene şi au efectuat 20 de arestări. Potrivit La Voix du Nord, bună parte dintre cei care au participat la proteste - şi care purtau drapele franceze şi pancarte cu mesaje precum "Imigranţii afară!" sau "Suntem la noi acasă" - nu sunt locuitori ai oraşului Calais. Un reprezentant al prefecturii, Etienne Desplanques, a subliniat că intervenţia poliţiei a reprezentat "un mesaj clar către aceste colective extremiste" şi a avertizat că oraşul "Calais nu are vocaţia de a se transforma în locul lor de joacă". Două sute de persoane au demonstrat şi la Montpellier (sudul Franţei) împotriva imigranţilor.

Poliţia a anunţat arestarea a cinci persoane care protestau împotriva refugiaţilor la Copenhaga la o manifestaţie organizată de grupul For Frihed (Pentru libertate), cunoscut anterior sub denumirea de Pegida din Danemarca. La mitingul pro-Pegida din Copenhaga au participat 100 de oameni, dintre care unii fluturau steaguri daneze în timp ce mărşăluiau pe străzi. Poliţiştii i-au escortat pe protestatari în timp ce treceau pe lângă o contrademonstraţie dinspre care erau strigate sloganuri precum "Nu vrem rasişti pe străzile noastre".

Reprezentanţi ai grupurilor conservatoare s-au adunat sâmbătă şi în capitala Australiei, Canberra, în sprijinul mişcării Pegida. Circa 400 de protestatari au mărşăluit către clădirea parlamentului din Canberra, strigând sloganuri antimusulmane precum 'Ne place slănina' şi 'Cine naiba e Allah?' Grupările de extremă dreapta din Australia şi-au exprimat ostilitatea faţă de prezenţa musulmanilor în această ţară, susţinând că mulţi dintre ei sunt "islamişti deghizaţi" şi reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională, transmite agerpres.ro

Unfassbar! Das ist nicht in Worte zu fassen! #PEGIDA #FestungEuropa #FortressEurope

Posted by Enrico Schneider on 6 Februarie 2016

Es gibt keine Worte dafür! Danke Dresden - Danke Deutschland - Danke Europa! #PEGIDA #FortressEurope #FestungEuropa

Posted by PEGIDA on 6 Februarie 2016

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.